Het bokstoernooi op de Olympische Spelen gaat donderdag verder met de categorie tot 66 kilogram voor vrouwen, met daarin een opmerkelijke deelneemster. Het meedoen van de Algerijnse Imane Khelif ligt zwaar onder vuur. Reden daarvoor is dat getwijfeld wordt of zij wel echt een vrouw is.
Hoewel er over haar identiteit officieel niks bijzonders bekend is, maken haar collega's zich grote zorgen. Caitlin Parker mag dan niet in dezelfde categorie zitten als Khelif, maar spreekt zich wel uit tegen het meedoen van dergelijke bokssters aan het vrouwentoernooi. "Ik ben het er niet mee eens dat dit toegelaten wordt en zeker niet in vechtsporten. Dat kan extreem gevaarlijk zijn", zei Parker tegen persbureau AFP.
Schorsing vanwege testosteron
Wat is er aan de hand? Khelif is officieel 'goedgekeurd' door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dus waarom is er discussie? Op het WK boksen van 2023 werd zij geschorst door de internationale boksfederatie (IBA), die inmiddels is opgedoekt. Dat orgaan hanteerde strikte regels, zeker met betrekking tot testosteronwaarden. Omdat er bij Khalif extreem hoge waarden werden gemeten, werd ze uit de competitie gehaald.
Mannelijk dna
Volgens de toenmalig president van de IBA werden er bij de tests XY-chromosomen gevonden bij Khelif. Dat is feitelijk gezien alleen bij biologische mannen én bij een heel klein deel van de vrouwen mogelijk. Het woord 'transgender' valt dan al snel. Maar de IOC blijft bij het standpunt dat de alle vrouwen in het bokstoernooi in Parijs door de tests zijn gekomen en dus good to go zijn.
'Ze heeft alle tests doorstaan'
Parker is blij dat de discussie op de Spelen weer aangezwengeld wordt. "Het is goed dat dit nu naar buiten komt en dat het onder een vergrootglas ligt. Er moet beter naar gekeken worden." De IOC organiseert het bokstoernooi op de Spelen en ziet geen reden om te twijfelen aan Khelif. "In haar paspoort staat dat ze vrouw is en ook heeft ze alle tests doorstaan", luidt een reactie vanuit het IOC.
Ook Taiwanese onder vuur
Het IOC heeft eenzelfde probleem in de categorie tot 57 kilogram bij de vrouwen. Daar doet de Taiwanese Lin Yu-ting mee, om wie dezelfde discussie draait. Hoewel de wenkbrauwen dus gefronst zijn over hn deelname, laat de IOC de twee bokssters gewoon toe. In een statement stipt de IOC de schorsingen van 2023 wel aan, maar ziet het dus geen reden om de bediscussiërde boksters uit competitie te halen.
'Aanvallen op haar waardigheid'
Ondertussen heeft het Algerijns olympisch comité ook gereageerd op de discussie over Khelif. In een statement worden de 'ongefundeerde aanvallen' op Khelif veroordeeld. "We veroordelen de woorden die over onze grote atlete gebezigd worden. Het is ongefundeerde propaganda van bepaalde buitenlandse media. Zulke aanvallen op haar persoonlijkheid en waardigheid zijn zeer oneerlijk. Zeker nu ze aan het voorbereiden is op haar sportieve hoogtepunt op de Spelen. We hebben alle maatregelen genomen om onze atlete te beschermen."
Alles over de Olympische Spelen
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.