Racisme is een groot probleem in de Italiaanse sportwereld. Dat het nog lang niet uit de wereld is, blijkt wel na de Olympische Spelen. De Italiaanse Paolo Egonu won met de volleybalsters een gouden medaille en werd daarvoor ook beloond met een muurschildering, die na één dag alweer is beklad.
Dat blijkt uit foto's op X. Egonu heeft Nigeriaanse roots en is een van de belangrijkste speelsters in het Italiaanse volleybal. Een Italiaanse straatkunstenaar wilde haar daarom eren met een muurschildering in het centrum van Rome na haar gouden plak, maar daar bleken vandalen het niet mee eens.
3 augustus 2024, 17:21
De Nederlandse volleybalsters hadden zich andere Olympische Spelen voorgesteld. Maar nadat ze verloren van de Dominicaanse Republiek, zit het toernooi er al vroegtijdig op. Tegelijkertijd betekende dit het einde van Anne Buijs in het Nederlands team. De 32-jarige hoekspeelster maakte na afloop haar afscheid bekend.
In de nacht van maandag of dinsdag hebben nog onbekende mensen het kunstwerk beklad door er een andere, rozige huidskleur over te verven. Het kunstwerk was juist ook een symbool tegen racisme, aangezien er op de volleybal 'stop racisme, haat xenofobie en onwetendheid' stond. De artieste reageerde via haar eigen Instagrampagina ook woedend op op de gebeurtenissen.
Racisme in het Italiaanse voetbal
Volgers van de Italiaanse Serie A weten al tijden dat racisme voor grote problemen zorgt in het land. Verschillende spelers zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van racistische spreekkoren. Actie wordt zelden ondernomen en, zo blijkt helaas, levert als er wordt ingegrepen niet veel op.
In maart van dit jaar werd de Italiaanse voetballer Francesco Acerbi uit de Italiaanse selectie zet vanwege vermeend racisme, maar dat onderzoek werd na een paar dagen gestaakt.