Help! Ineens doet Unibet het niet meer, wat nu?

1 oktober 2021

Screenshot Unibet

De gokkers onder ons zullen het wel gemerkt hebben: ineens kun je geen weddenschappen meer plaatsen bij bookmakers als Unibet, Betsson, Bwin, Pokerstars en vergelijkbare aanbieders van sportweddenschappen. Wat is er aan de hand?


Vanaf vandaag (vrijdag 1 oktober) is in Nederland de vernieuwde gokwet ingegaan. De oude was van 1964 en behandelde dus niet de online gokwereld. Daar is per direct verandering in gekomen. Vanaf nu mogen alleen nog partijen die een vergunning hebben gekregen (van de Kansspelautoriteit, KSA) opereren op de Nederlandse markt.

Straf
De afgelopen jaren gokten veel Nederlanders illegaal bij bookmakers als Unibet. Het op Malta gevestigde gokbedrijf liet Nederlandse spelers zonder drempels toe en betaalt daar nu een torenhoge boete voor. De illegale goksites die actief de Nederlandse markt bediend hebben, zitten op het strafbankje.

Voor bookies als Unibet kan het nog wel maanden duren voordat zij een vergunning aan mogen vragen bij de KSA. Ondertussen moeten ze door de nieuwe wet per direct stoppen met het aanbieden van betjes aan Nederlandse gokkers.

Wat gebeurt er met mijn geld en lopende bets?


Wat gebeurt er met je geld? Als je nog betjes hebt lopen bij Unibet of 1 van de vele andere illegale partijen die nu ineens 'kapot' zijn, dan blijven die gewoon lopen. De betjes worden, als ze goed gaan, ook nog gewoon op je account gestort. Vanaf daar kun je alleen nog je saldo terug naar je rekening storten. Nieuwe betjes maken lukt al niet meer.

Welke bookies zijn nu wel mogelijk?


De KSA heeft inmiddels al een tiental bookmakers een licentie gegeven om op de Nederlandse markt actief te zijn. Dat zijn TOTO (was al de enige legale partij in Nederland), Holland Casino Online, Betcity, Bet365 en anderen. Zij gaan in de komende dagen online voor Nederlandse spelers.

Betjes op kaarten en corners zijn verboden


Bij de legale bookies kun je een stuk minder bets plaatsen dan bijvoorbeeld bij Unibet. Populair was het bij veel gokkers om in te zetten op bijvoorbeeld corners, kaarten en ingooien. Dat is per direct verleden tijd. Volgens de wet zijn alle bets waarbij een individuele sporter invloed kan hebben op de uitkomst, verboden. Dit om matchfixing te kunnen voorkomen. Het is namelijk erg makkelijk om met opzet een kaart te pakken, veel makkelijker dan fixen dat een heel team een wedstrijd verliest.

Dus je kunt alleen spelen op 1X2 (welke club wint/speelt gelijk/verliest) en andere betjes waarbij er op individueel niveau geen invloed is. Behalve dan dat het nog wel mogelijk is om te voorspellen wie de doelpuntenmakers worden.

Storing in Cruks
Momenteel is er ook op de legale aanbieders een storing, waardoor je geen account aan kan maken of kan inzetten. Dit heeft te maken met een storing in het Cruks. Wat is dat? Dat is het overkoepelende registratiesysteem voor Nederlandse gokkers waarin bookmakers kunnen bijhouden of iemand verslaafd is en dus bijvoorbeeld geen toegang meer mag hebben tot goksites.

Veel veranderd
Kortom: er is per direct heel veel veranderd en de Unibets van deze wereld zullen nog lang gesloten blijven voor Nederlandse spelers. Ondertussen komen er de komende maanden meer een meer legale aanbieders bij waar je wél terecht kan, zoals Betcity en Bet365. Daar kun je dus nog steeds betjes zetten, maar niet meer zo uitgebreid als je gewend bent. Het is daarnaast de vraag of en wanneer de bekende partijen een licentie krijgen van de KSA.

Belasting bij TOTO
Er is ook goed nieuws: je hoeft als speler van bijvoorbeeld TOTO geen belasting meer te betalen over winsten boven de 445 euro. Dat moet TOTO nu zelf gaan doen, waardoor jij als speler gewoon netto uitbetaald krijgt.