Padel is hot! Niet alleen onder recreanten, ook als profsport is padel booming. De Champions League van de sport is de World Padel Tour. En die komt vanaf 28 september naar Amsterdam, inclusief een padeltoernooi voor legends, met onder meer Arjen Robben en Robin van Persie. Wat kunnen we verder verwachten? Sportnieuws.nl sprak met toernooidirecteur en ex-tennisser John van Lottum.
De stap van tennis naar padel lijkt logisch. Toch ging het voor Van Lottum (nummer 62 van de wereld in 1999) niet meteen gesmeerd. "Ik werd in 2020 gebeld door Ronald de Boer", vertelt hij. "Hij vroeg: "Ga je mee, een potje padellen?" Kees Kwakman en Frank de Boer gingen ook mee. Ik dacht: ik pak wel een racket en ik ga die gasten even inmaken. Ik heb vroeger op redelijk niveau getennist."
"Maar het liep anders. Ik was echt de minste van de 4. Na afloop dacht ik: wat een rotsport. Ik keek mezelf in de spiegel aan en zei: "Je vindt het een rotsport omdat je verloren hebt". Ik belde Ronald op en zei: "Ik wil revanche, ik wil hier beter in worden." Ik had niet goed door hoe het werkte met die glazen wanden en wist niet hoe ik punten af moest maken."
Het schaatsen van Spanje en Argentinië
In Van Lottums tijd als tennisser, en ook nu weer, heeft Nederland diverse spelers in de top 100 staan. Hoe zit dat bij padel? Een blik op de ranking bij mannen en vrouwen levert het beeld op dat padel het schaatsen van Spanje en Argentinië is. Andere nationaliteiten zie je amper. "De status van Nederland in de padelwereld is nog gering", erkent Van Lottum.
"We lopen op meerdere vlakken ver achter op Spanje en Argentinië. Maar als je ziet dat Scandinavië en Noord-Europa een enorme inhaalslag maken, qua populariteit en het aantal banen, dan is er hoop. Meer volwassenen gaan padel spelen en zij nemen weer hun kinderen mee. Lange tijd was padel in Nederland ingericht voor de breedtesport. Samen met de KNLTB worden stappen genomen richting topsport."
Het doel van padelfans is dat de sport een olympische status krijgt. Gaat dat de goede kant op? "De hoop is dat Los Angeles het in 2028 aanwijst als demonstratiesport. Dat het vervolgens in in 2032 echt olympisch is ligt wel in de lijn der verwachtingen. Kijk naar de groei, zowel onder mannen als vrouwen, en het aantal landen waarin de sport populair is. Het kan niet uitblijven."
De publieksfavorieten
Om echt groot te worden heeft padel persoonlijkheden nodig. Spelers met een mooi verhaal, of met opvallend gedrag op of naast de baan. Desnoods met slecht gedrag, zoals Nick Kygrios bij het tennis. Wie kan die rol oppakken in de padelwereld?
"Dan kom ik uit bij Juan Lebrón [El Lobo, de wolf]. Padel is eigenlijk wel een gentlemensport, waarbij er bijna geen scheidsrechter nodig is. Er is veel sportiviteit tussen de tegenstanders. Waar je wel soms wat spanning in ziet is bij de onderlinge verhouding. Juan Lebrón kan weleens hard uithalen naar zijn partner, Alejandro Galán, maar dat zijn dan gelijk ook wel de 2 mannen die alles winnen."
Paquito Navarro
"En dan heb je een echte publieksfavoriet: Paquito Navarro. Hij kiest liever de mooie bal dan een makkelijkere, zakelijke oplossing. Hij heeft zijn eigen muzieknummer. Als hij speelt, dan is het showtime."
"Wat helpt voor de herkenbaarheid is dat paddelkoppels heel trouw zijn aan elkaar. Je ziet veel spelers die al erg lang met elkaar spelen, dat vind ik best apart, want bij het tennis gaat het anders. De echte dubbeltoppers in het tennis waren trouwens wel lang samen, kijk naar de Bryan brothers, de Woodies, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis."
Hier is Paquito Navarro aan het toveren (tekst gaat door na de video):
𝐊𝐎𝐄𝐊𝐎𝐄𝐊! 🤯
Een weer-ga-loos punt door de beentjes van de tovenaar Paquito Navarro 🤩
Is dit het mooiste punt die je ooit gezien hebt? 🫣#ZiggoSport #Padel #WorldPadelTour pic.twitter.com/VK1IbCDa5I
— Ziggo Sport (@ZiggoSport) September 25, 2022
Smerige trucs
Padel is ooit ontstaan in Mexico en de invloed van Spaanstalige landen op de sport blijkt ook uit de naam van enkele slagen: bandeja (een zachte, halfhoge smash) , chiquita (zachte vlakke slag), bajada (smash nadat de bal vanaf de glazen wand opstuit). Wat is de smerigste truc die je als padelspeler kan uithalen?
"Met padel zit je zo dicht op elkaar. De smerigste slag is dan dat je iemand bewust met de bal raakt. Dat mag van de regels. Soms is het slim om iemand te raken. Op het moment dat er een lob is, zie je ze vaak naar voren rennen richting het net. Dan kan de ander bewust de bal op iemand slaan. Ook dat wordt geaccepteerd onder elkaar. Da's het risico als je naar voren komt."
"Maar nog een tikje meer sneaky is dat als de bal de kooi verlaat, om die dan van buiten de kooi heel vies in het net te spelen, aan de kant van de tegenstander. Zodat de bal niet meer opstuit. Dat zijn de momenten dat het publiek op de banken staat."
World Padel Tour Amsterdam op televisie
WPT Amsterdam wordt uitgezonden op Ziggo (Ziggo Sport kanaal 14 & Select) en de finaledag ook op RTL 7. Met welke kijkcijfers is de toernooidirecteur tevreden?
"Ik zal je heel eerlijk zeggen: ik ben al tevreden. We gaan de finales van een nieuwe sport live uitzenden op 2 kanalen. Ik heb mijn best gedaan dat de finales wat later op de dag plaatsvinden. Normaal worden de finales al om 10.00 in de ochtend gespeeld. Wij starten om 16.00 uur met de finales. Dus qua kijkcijfers pak ik gewoon wat ik pakken kan."
Wat is padel?
Padel is een mix van tennis en squash. De padelbal heeft wel wat weg van een tennisbal en het netje in het midden doet ook denken aan tennis. Maar de metalen kooi en glazen wanden neigen naar squash. Wat dan weer afwijkt van die sporten is dat een padelracket geen snaren bevat, wel gaatjes. En de puntentelling volgt het tennissysteem.
Hier is een uitlegvideo van de KNLTB: