Krijgen Nederlandse olympiërs sneller het coronavaccin? Rutte kan in ieder geval niets doen

14 maart 2021

ANP
Vaccin olympische spelen

Premier Rutte kan niets toezeggen over vaccinatie van de olympische en paralympische sporters voor aanvang van de Olympische Spelen en Paralympics in Tokio deze zomer. Dat zei hij in het tv-programma WNL Op Zondag.


In het programma spraken chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer de wens uit dat alle sporters vóór afreizen naar Tokio zijn voorzien van een inenting tegen het coronavirus. Toch lijkt dit niet zomaar te kunnen.

Discussie
,,Minister Hugo de Jonge ( Volksgezondheid) kijkt elke keer met groepen: kan dat eerder of niet? We hebben die discussie gevoerd over mensen in de zorg, politie, het onderwijs. Ik hoor de boodschap, maar ik kan hier nu niet even 'ja' op zeggen", aldus VVD-leider Rutte.

Geen voorrang
Van den Hoogenband, 3-voudig olympisch zwemkampioen, benadrukte dat de olympiërs geen voorrang willen krijgen op andere groepen die het vaccin nu hard nodig hebben. ,,Maar die vaccins, dat is wel een sleutel voor ons. Wij moeten onze ploeg beschermen en de nummer 1 daarbij is gezondheid en veiligheid."