Waterpolosters verslaan ook Canada en barsten van het zelfvertrouwen voor kwartfinale

1 augustus 2021

REUTERS

De Nederlandse waterpolosters waren al zeker van een plek in de kwartfinale van het olympisch toernooi in Tokio, maar ze hebben de groepsfase ook nog afgesloten met een zege op Canada. Het werd 16-12 in het Tokyo Tatsumi International Swimming Center.

 
Met een nederlaag tegen Australië (15-12) begonnen de Nederlandse waterpolosters met een valse start aan het eerste olympische toernooi sinds de gouden medaille in Peking (2008). Daarna volgden fraaie zeges op Spanje (14-13) en Zuid-Afrika (33-1). Laatstgenoemde was de grootste zege ooit op een Olympische Spelen.

Tegen Canada, dat vooralsnog alleen van Zuid-Afrika won, trok de ploeg van bondscoach Arno Havenga de goede vorm door. Er werd met 16-12 gewonnen en daarmee klom Nederland naar de 1e plek in de poule. Of Nederland daar blijft staan, is afhankelijk van de uitslag bij Australië-Zuid-Afrika later vandaag. Mocht Nederland 1e blijven in Groep A, dan wordt in de kwartfinale gespeeld tegen de nummer 4 van Groep B. Vooralsnog is dat het Russisch Olympisch Comité, maar ook in die groep moet nog een wedstrijd gespeeld worden.