Waterpolosters sneuvelen in halve finale op EK, Oranje kan via OKT nog naar Spelen

23 januari 2020

Orange Pictures

De Nederlandse waterpolosters hebben in Boedapest NIET de finale van het EK bereikt. In een zinderende halve finale was Rusland na strafschoppen de betere. Daarom moet Oranje strijden om een bronzen plak én het rechtstreekse ticket voor de Olympische Spelen dat te verdienen was, is gone. In de reguliere tijd werd het 7-7.


Oranje mocht beginnen en faalde niet: 1-0. Rusland maakte vervolgens gelijk, waarna Nederland miste... Rusland kwam daardoor op een 2-1 voorsprong. Die gaven ze niet meer uit handen. De Russen gooiden alles raak, bij Nederland werd 2 keer gemist: 4-3.

Op naar OKT
In de halve finale was Nederland vaak de sterkere partij. Het kwam ook vaak op voorsprong (het stond zelfs 6-4), maar de Russen kwamen telkens terug. Doordat Nederland ook in de reguliere tijd 2 penalty's miste, moest de loterij bepalen wie er naar de finale mocht. Dat werd uiteindelijk Rusland.

Dat betekent dus ook dat Oranje geen kans meer maakt op het rechtstreekse ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Wel is er nog een Olympisch Kwalificatietoernooi in Italië. Dat toernooi wordt in maart gehouden. Hier lees je hoe Oranje zich vandaag (donderdag) al had kunnen plaatsen.

Nederland speelde in 2008 voor het laatst op de Spelen, in Bejing.