Australische rugbyer Israel Folau niet meer welkom bij land en club na beledigend Insta-bericht

11 april 2019

ANP

Israel Folau mag nooit meer voor het nationale team van Australië rugbyen. Ook bij zijn club New South Wales Waraths is hij niet meer welkom. De 30-jarige speler raakte in opspraak door een beledigend bericht op Instagram.


Folau plaatste woensdag een bericht op zijn Instagram-account, dat ruim 300.000 volgers heeft, met de tekst "Dronkaards, homoseksuelen, vreemdgangers, leugenaars, hoerenlopers, dieven, atheïsten en heidenen, de hel wacht op jullie. Alleen Jezus redt." Het ging om deze post:







Dit bericht bekijken op Instagram





Those that are living in Sin will end up in Hell unless you repent. Jesus Christ loves you and is giving you time to turn away from your sin and come to him. _______________ Now the works of the flesh are manifest, which are these , adultery, fornication, uncleanness, lasciviousness, idolatry, witchcraft, hatred, variance, emulations, wrath, strife, seditions, heresies, envyings, murders, drunkenness, revelings, and such like: of the which I tell you before, as I have also told you in time past, that they which do such things shall not inherit the kingdom of God. Galatians 5:19‭-‬21 KJV _______________ Then Peter said unto them, Repent, and be baptized every one of you in the name of Jesus Christ for the remission of sins, and ye shall receive the gift of the Holy Ghost. Acts 2:38 KJV _______________ And the times of this ignorance God winked at; but now commandeth all men every where to repent: Acts 17:30 KJV _______________

Een bericht gedeeld door Israel Folau (@izzyfolau) op


Statement
In een gezamenlijke verklaring maken de Australische rugbybond en de club van Folau bekend dat hij niet meer welkom is. "Rugby Australia en de rugbybond van New South Wales Waraths hebben sinds woensdagavond zonder succes herhaaldelijke pogingen ondernomen om met Folau in contact te komen. Als er geen sprake blijkt van zware verzachtende factoren, dan zal zijn contract bij de nationale ploeg en bij zijn club NSW Waratahs ontbonden worden."

Folau speelde 73 interlands voor Australië, waarin hij 185 punten scoorde. Hij gold als een van de topspelers in de nationale selectie voor het WK in Japan. Dat begint in september en waar 2-voudig wereldkampioen Australië tot de kanshebbers behoort.

Herhaling
Folau is lid van de pinkstergemeenschap Assemblies of God en leefde vroeger als een mormoon. In april 2018 kwam hij al eens in opspraak, nadat hij op Instagram schreef dat homoseksuelen in de hel zouden belanden, "tenzij ze zich van hun zonden bekeren en zich tot God wenden".

De bond en zijn club boos op Folau. "Hoewel Israel recht heeft op zijn religieuze overtuiging, is de manier waarop hij dit tot uitdrukking bracht niet in overeenstemming met de waarden van de sport", schrijft Rugby Australia. "We willen duidelijk maken dat hij niet spreekt voor de rest van de sport in zijn recente bericht op sociale media."

Geen ruimte voor Folau
"Israel heeft niet begrepen dat er verwachtingen zijn van hem als international en als speler van NSW Waraths. Hij kan geen materiaal delen op sociale media dat mensen veroordeelt, belastert of discrimineert op basis van hun seksualiteit", gaat het statement verder.

Zijn actie verbindt niemand en wordt hem niet in dank afgenomen. "Rugby is een sport die er continu aan werkt om mensen te verenigen. We willen dat iedereen zich veilig en welkom voelt. Er mag geen sprake zijn van belediging op basis van ras, geslacht, religie, seksualiteit of wat dan ook."