Christijn Groeneveld (39) is de regerend Nederlands kampioen op natuurijs. Toch heeft hij al tien jaar niet meer geschaatst. In oktober 2014 hield hij aan een val een partiële dwarslaesie over. Nu komt er een boek uit over zijn leven.
Op Instagram kondigt de in Heerhugwaard geboren marathonschaatser de publicatie aan. "Over zijn schaatscarrière, het ongeluk en de revalidatie heeft hij met Rick van Leeuwen een boek geschreven: Ruggengraat. Tien jaar na dato komen onder anderen hijzelf, Sven Kramer, Jillert Anema en Gerard Kemkers aan het woord."
Kwetsbaar
Tegen de Volkskrant legt hij uit hoe het boek tot stand is gekomen, en waarom hij zijn medewerking heeft verleend. 'Ik heb de afgelopen jaren ook gemerkt dat je kwetsbaar opstellen, open zijn, positief kan werken. Het kan anderen inspireren, of maakt dat mensen willen delen", aldus Groeneveld.
Voor het boek moest hij terug naar die ellendige val en de directe nasleep ervan. Hij beseft inmiddels beter dat hij niet het enige slachtoffer was: iedereen in zijn omgeving werd getroffen. "Mijn leven veranderde, maar dat van hen ook. Dat is interessant en waardevol", concludeert hij.
10 oktober 2014, 13:54
INZELL - Christijn Groeneveld heeft tijdens een val bij een trainingskamp in Inzell een ernstige blessure aan zijn rug opgelopen. De 29-jarige schaatser heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een noodoperatie aan een gebroken ruggenwervel ondergaan. Dat heeft zijn team Van Werven op de website laten weten.
Olympisch kampioen revalideren
Enkele mensen die in het boek over hem spreken zijn schaatstrainers Kemkers (inmiddels actief bij TalentNED) en Anema (Team Albert Heijn Zaanlander). Kemkers zegt: "Hij wilde olympisch kampioen revalideren worden. Dat straalde hij uit." Anema, opgeleid tot fysiotherapeut, zegt: "Als íémand zo’n kwaal moet hebben, is hij er wel vreselijk geschikt voor."
Gelukkig
Al met al heeft Groeneveld leren leven met zijn beperkingen. "Niemand hoeft medelijden met me te hebben", zegt hij. "Ik weet hoeveel beter ik ben dan ik was. Ik begon bij het punt dat ik moest leren rechtop in bed te zitten. Nu kan ik stukjes lopen en fietsen. Maar ik heb mijn draai gevonden. Ik zie vooral wat ik wél kan doen. Ik denk niet dat ik nu minder gelukkig ben dan ik zonder dat ongeluk was geweest."