ABN AMRO Open 2024 | Jannik Sinner wint nu wel, Wesley Koolhof de beste in dubbelspel
Jannik Sinner met de trofee © ANP

07:47, 18-02-2024 / Laatste Update: 18:19, 18-02-2024

Ieder jaar keert het ABN AMRO Open terug in Rotterdam Ahoy. Dit jaar werd de 51e editie van het tennistoernooi georganiseerd, waarin de beste tennissers van de wereld het tegen elkaar opnamen. Jannik Sinner won dit keer wel, ook was er Nederlands succes in het dubbelspel. Lees hieronder alles terug over het toernooi in Rotterdam

Het ABN AMRO Open vond plaats van 12 tot en met 18 februari in Rotterdam Ahoy. Het toernooi is één van de dertien ATP World Tour 500 toernooien. De winnaar verdient 500 punten voor de wereldranglijst. Al vele tennislegendes namen deel aan het toernooi, onder wie Björn Borg, Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal.

Deelnemers 2024

Dit jaar deed titelverdediger Daniil Medvedev niet mee aan het toernooi vanwege een blessure. Hij werd vervangen door Botic van de Zandschulp. Ook de Nederlander Jesper de Jong nam deel. Hij kreeg een wildcard en hoeft daardoor geen kwalificatie te spelen. In het dubbelspel gaan Ivan Dodig en Austin Krajicek weer voor de winst. Tallon Griekspoor was er dit jaar ook weer bij en bereikte opnieuw de halve finales.

De Italiaan Jannik Sinner was door de afzegging van Medvedev als eerste geplaatst in Rotterdam. De nummer vier van de wereld is in topvorm en liet dat zien door in januari op de Australian Open de titel te pakken. Ook wereldtoppers Andrey Rublev, Holger Rune en Hubert Hurkacz waren van de partij in Ahoy.

Kwalificatie

De kwalificaties vonden plaats in het weekend van 10 en 11 februari. Drie Nederlanders kregen een wildcard voor het kwalificatietoernooi. Thijs Boogaard, 15 jaar oud, had de jongste deelnemer van de ABN AMRO Open ooit kunnen worden, maar kwam niet voorbij de eerste kwalificatieronde. Ook Gijs Brouwer en Guy den Ouden kwamen niet door de kwalificatie heen en misten het hoofdtoernooi.

Uitslagen Nederlanders

In de eerste ronde verloor Jesper de Jong zijn wedstrijd met 7-6, 6-4 van Milos Raonic. Botic van de Zandschulp ging kansloos ten onder tegen de als eerste geplaatste Sinner: 3-6 3-6.

Tallon Griekspoor zorgde net als vorig jaar voor grote vreugde bij het thuispubliek door opnieuw de halve finales te halen. De Nederlander werkte twee matchpoints weg in de eerste ronde tegen Lorenzo Musetti, stuntte daarna tegen de als vierde geplaatste Hubert Hurkacz en was in de kwartfinale te sterk voor Emil Ruusuvuori. In de halve finale legde hij het af tegen de latere winnaar Sinner.

Programma ABN AMRO Open 2024

Maandag 12 februari begonnen de wedstrijden in de eerste ronde. Inmiddels is het toernooi in de eindfase aanbeland. In het schema hieronder zie je hoe laat de finale gespeeld zal worden.

18 februari13.00 uurATP Dubbel (finale)Wesley Koolhof (NED) & Nikola Mektic (KRO) -  Robin Haase & Botic van de Zandschulp (NED): 6-3, 7-5
 15.30 uurATP Single (finale) Jannik Sinner (ITA, 1) - Alex de Minaur (Aus, 5): 7-5, 6-4