De Australische premier Scott Morrison heeft voor de Servische tennisser Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld, weinig begrip. "Regels zijn regels, zeker als het gaat om onze grenzen. Niemand staat boven deze regels", benadrukte hij. Volgens Morrison is het strikte grensbeleid dat zijn land hanteert van cruciaal belang om de sterftecijfers in de coronapandemie zo laag mogelijk te houden.
Djokovic kwam woensdag op het vliegveld in Melbourne aan, maar kreeg geen toegang tot Australië. Zijn visum werd ongeldig verklaard. Daardoor kan hij zijn titel bij de Australian Open, die op 17 januari begint, waarschijnlijk niet verdedigen. Zijn advocaten zijn nog bezig om directe uitzetting uit Australië te voorkomen.
"De heer Djokovic heeft niet het juiste bewijs geleverd om aan de toelatingseisen voor Australië te voldoen, waarna zijn visum is ingetrokken", lieten de autoriteiten op de luchthaven weten. "Niet-burgers die geen geldig visum hebben bij binnenkomst of van wie het visum is geannuleerd, zullen worden vastgehouden en uit Australië worden verwijderd. We zullen ervoor blijven zorgen dat degenen die bij onze grenzen aankomen zich aan onze wetten en toelatingseisen houden."
Medische vrijstelling
Djokovic meldde dinsdag dat hij een medische vrijstelling had gekregen om naar Australië te reizen. De 20-voudige grandslamwinnaar wilde de afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is tegen het coronavirus, iets wat wel verplicht is voor deelnemers aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Er wordt aangenomen dat 'Djoko' zich niet gevaccineerd heeft.
Volgens de organisatie van de Australian Open hebben twee onafhankelijke panels van medische experts het verzoek van Djokovic voor een vrijstelling beoordeeld. Zij kwamen tot de conclusie dat de 34-jarige Serviër daarvoor in aanmerking komt. Dat besluit leidde tot grote boosheid bij veel Australiërs, die in de afgelopen twee jaar strenge lockdowns of andere beperkingen moesten ondergaan.
'Geen speciale behandeling'
Directeur Craig Tiley van de Australian Open zei dat Djokovic bij zijn aanvraag geen speciale behandeling had gekregen. Hij had er bij de titelhouder echter wel op aangedrongen te onthullen waarom hij de medische vrijstelling had gekregen. Een van de voorwaarden voor toegang tot Australië zonder vaccin is dat een persoon de afgelopen zes maanden het coronavirus heeft gehad. Of dat bij Djokovic het geval was, is niet bekend.
"Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, mag binnenkomen. Er is geen speciale gunst verleend. Er is geen speciale kans gegeven aan Novak", betoogde Tiley.
Djokovic liet zich in april 2020 kritisch uit over een mogelijke verplichte vaccinatie om te kunnen deelnemen aan toernooien. "Persoonlijk ben ik niet pro-vaccins", zei hij destijds. "Ik zou niet willen dat iemand me dwingt om me te laten vaccineren zodat ik kan reizen."
Het hotel op het vliegveld waar Djokovic verblijft