Herstelde Dowsett valt werelduurrecord aan

Herstelde Dowsett valt werelduurrecord aan

15:17, 01-05-2015 / Laatste Update: 08:04, 13-12-2023

De Britse wielrenner Alex Dowsett doet morgen op de wielerbaan van Manchester een poging om het werelduurrecord aan te scherpen. De tijdrijder van Movistar moest eerder zijn werelduurrecordpoging van 27 februari annuleren vanwege een gebroken sleutelbeen.

Dowsett brak zijn sleutelbeen bij een val op de training. ,,Het was zwaar, omdat ik voor mijn blessure in goede doen was", aldus de drievoudig Britse tijdritkampioen (2011, 2012 en 2013). ,,Sindsdien gaat het goed. Ik heb door ziekte en kleine kwaaltjes niet hetzelfde momentum gehad als voordien, maar ik ben er wel klaar voor."

Cruciale fase
Dowsett is al de vijfde renner die dit jaar een poging waagt op 'het perfecte uur'. Naast de Australische recordhouder Rohan Dennis (52,491 km) deden de Australiër Jack Bobridge, de intussen gestopte Thomas Dekker en de Zweed Gustav Larsson tevergeefs een aanval op het uurrecord. ,,Op de training gaat het goed, mijn statistieken zien er ook goed uit, dus de voorbereiding is prima verlopen", blikt de tijdritspecialist vooruit. ,,We zijn in die cruciale fase dat je weinig aan je vormpeil kan verbeteren, maar dat je die nog wel kan verpesten door te weinig of juist te veel te doen."

Op 7 juni streeft ook olympisch en wereldkampioen tijdrijden Sir Bradley Wiggins naar een verbetering van het record. ,,Dat heeft geen invloed op hoe ik mijn poging zal maken. Ik focus op mezelf", stelt de 26-jarige Dowsett. ,,Ik volg wat Brad doet via de sociale media. Ik ga geen 55 km/u fietsen, maar als Brad dat wel doet, ben ik de eerste om en er met bewondering naar te gaan kijken."