Tourorganisatie Utrecht alert op terreurdreiging

Tourorganisatie Utrecht alert op terreurdreiging

10:01, 02-05-2015 / Laatste Update: 10:31, 13-12-2023

De Utrechtse Tourorganisatie ziet vooralsnog geen reden de veiligheidsmaatregelen rondom de Tourstart aan te scherpen. Donderdag werd een Duitse wielerwedstrijd afgelast wegens terreurdreiging.

Volgens woordvoerder Natalja Talitsch blijft de organisatie 'alert'. ,,Wij monitoren alles. Veiligheid is en blijft ons speerpunt. Over hoe we dat doen, doen we geen uitspraken."

Donderdag werd bij een inval in een huis in de buurt van Frankfurt een bom, stoffen om de bom tot ontploffing te brengen, een automatisch geweer en munitie gevonden. De Duitse politie vermoed dat een wielerwedstrijd in Frankfurt het doelwit was van een aanslag. Een man en een vrouw werden aangehouden.

Signalen

Volgens Talitsch is er vooralsnog geen reden de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. ,,Het is nog onbekend of er daadwerkelijk een link was naar de wielerwedstrijd. Als wij signalen ontvangen dat de Tourstart een doelwit zou zijn, dan handelen we daar naar."

Terrorisme-expert Edwin Bakker, directeur van Instituut Clingendael, denkt dat de Tourstart een doelwit kan zijn. ,,Jihadistisch geweld richt zich niet per se op sportevenementen, al bewijst de aanslag tijdens de marathon van Boston dat alles kan."

Lone Wolfs

De stad heeft volgens Bakker vooral te vrezen van lone wolfs dan van grote georganiseerde groepen. ,,Zij kunnen meestal door onze veiligheidsdiensten gepakt worden. Bij eenlingen is dat moeilijker."

Utrecht zou er daarom verstandig aan doen om ook zichtbare maatregelen te nemen. ,,Extra agenten op straat hebben voor hen een afschrikkende werking. Denk ook aan vakken die ingericht kunnen worden bij de start."

In die vakken waar wielerfans al uren staan te wachten zou een agent moeten staan, stelt Bakker. Die zou met iedereen een praatje moeten maken. ,,Zoiets verlaagt de drempel om verdachte zaken door te geven. Je creëert samen een veiligheidsgevoel."

Geen beter moment

Volgens Bakker heeft de Tourorganisatie geluk dat ons land de afgelopen jaren veel kennis heeft opgedaan op het gebied van het beveiligen van grote evenementen. ,,Denk aan aan Koningsdag na de aanslag van Karst T, de kroning en de nucleaire top in Den Haag. De Tour had wat dat betreft op geen beter moment naar Nederland kunnen komen."