Imane Khelif haalde tijdens de Olympische Spelen veelvuldig de headlines. De Algerijnse boksster won goud in de vrouwencategorie tot 66 kilogram, maar er was veel om haar te doen. Er werd openlijk getwijfeld aan haar gender en tijdens het toernooi in Parijs spraken tegenstanders schande van haar meedoen. Nu zijn er explosieve resultaten naar buiten gekomen van uitgebreide onderzoeken naar haar.
Het Franse Le Correspondant legde beslag op uitgebreide medische onderzoeken naar de 25-jarige Khelif, die gedaan zijn in Frankrijk en Algerije. De onderzoeken zijn niet ouder dan anderhalf jaar en tonen aan dat de openlijke twijfel over haar vrouw-zijn terecht waren. Khelif blijkt een aandoening te hebben genaamd 5-Alfa-reductase-2 deficiëntie en komt volgens experts 'alleen bij jongens en nooit bij meisjes' voor.
Teelballen, geen baarmoeder én X-/Y-chromosomen
Bij inwendige onderzoeken bij Khelif werden onder meer teelballen (nog niet ingedaald) aangetroffen. Ook zijn er geen baarmoeder en eierstokken aangetroffen en heeft ze 'een micropenis in de vorm van een clitoris'. Als we een Nederlandse uitleg raadplegen, staat er heel duidelijk: 'mensen met 5-alfa-reductase-2 deficiëntie hebben een X- en een Y-chromosoom. Meestal ontwikkelen mensen met een X- en een Y-chromosoom zich als een man. Maar mensen met 5-alfa-reductase-2 deficiëntie groeien meestal op als een vrouw en soms als een man.'
Ouders familie van elkaar
Een X- én Y-chromosoom zijn de eerste kenmerken van een jongen. Meisjes hebben twee X-chromosomen. Mede door die biologische wetenschap kan Le Correspondant niet anders dan concluderen dat Khelif geboren is als man. Wat een extra pijnlijk resultaat uit de onderzoeken is, is dat de ouders van Khelif 'zeer waarschijnlijk bloedverwant zijn'. In de regel hebben familieleden bij gezamenlijke voortplanting een hoger risico op afwijkingen bij hun kind.
Testosteron
Alsof dat niet genoeg bewijs is voor de - naar nu blijkt terechte - kritiek op het meedoen van Khelif bij de vrouwen, geven ook andere onderzoeken bevestigende antwoorden dat Khelif een bijzonder geval is. 'Hormonale verkenning onthult een voor mannelijk typisch testosteronniveau van 14,7, terwijl het vrouwelijke geslacht het maximale niveau van 3 niet overschrijdt.'
Gevolgen?
Khelif lijdt door alle kritiek aan een chronische depressie, gekenmerkt door 'een zeer aanzienlijke neuropsychologische impact'. Het is nog niet bekend of het Internationale Olympisch Comité (IOC) iets met de onderzoeken doet. Tijdens de Spelen schaarde het orgaan zich achter de eigen beslissing om Khelif toe te laten tot de vrouwen, ondanks aanhoudende kritiek van onder andere de premier van Italië en diverse concurrenten in de ring.