Waarom alleen vrouwen bij boksen op Olympische Spelen een helm moeten dragen

16:22, 03-08-2024 / Laatste Update: 16:38, 03-08-2024
Waarom alleen vrouwen bij boksen op Olympische Spelen een helm moeten dragen
i

Vrouwen moeten op de Olympische Spelen een helm dragen © Getty Images

16:22, 03-08-2024 / Laatste Update: 16:38, 03-08-2024

Met de deelname van de Algerijnse boksster Imane Khelif staan er veel ogen gericht op het olympische bokstoernooi. Tussen het mannen- en vrouwentoernooi zit een groot verschil. De ene groep draagt een helm, de andere niet. Waarom eigenlijk?

Sinds de Spelen van 2016 hoeven mannen geen hoofdbescherming meer te dragen. Vrouwen moeten dat nog wel, ondanks gebrekkig bewijs dat pleit voor het gebruik van de helm.

Waarom dragen mannen geen helm?

Mannen hoeven op de Olympische Spelen van Parijs geen hoofdbescherming te dragen. Voor vrouwen is dit wel verplicht. Lange tijd moest iedereen een hoofddeksel dragen, maar dit is inmiddels anders. De reden? Een studie van de Global Sport Institute toonde aan dat bij mannen de kans op een hersenschudding groter is mét een helm op dan zonder.

Er zijn alleen mannelijke boksers bestudeerd, dus het is niet bekend wat het effect voor vrouwelijke boksers is. De regel is sinds 2016 ingevoerd, voorafgaand aan de Spelen van Rio de Janeiro.

i

De Canadees Wyatt Sanford krijgt een flinke mep van een Oezbeek © Getty Images

Dodelijk gevecht

De hoofdbeschermingsregel werd in 1984 ingevoerd na de tragische dood van de Zuid-Koreaanse bokser Kim Duk-Koo. Hij overleed op 27-jarige leeftijd, nadat hij enkele minuten na een gevecht in coma raakte. Onderzoek toonde aan dat de klap van Ray Mancini de oorzaak van zijn dood was. De wereld van de vechtsport scherpte de veiligheidsregels aan na dit incident.

Vrouwen klagen

Tweevoudig olympisch kampioene Claressa Shields sprak zich eerder al uit over het verschil. "Ik probeer te begrijpen waarom mannen wel zonder hoofdbescherming mogen boksen, maar vrouwen niet", schrijf zij op sociale media. De International Boxing Association gaat testen of vrouwen zonder hoofdbescherming kunnen boksen. Het is nog onduidelijk of de IOC eenzelfde beslissing wil maken.

'Geslachtsrel' op Spelen

De deelname van de 25-jarige Khelif zorgt voor ophef in het bokstoernooi. De boksster werd verdacht geboren te zijn als man, omdat ze gespierder lijkt dan andere vrouwen. Een opgedoken jeugdfoto liet zien dat dit onjuist is. Toch gaf haar Italiaanse tegenstander al na 46 seconden op. Zaterdag bokst ze in de kwartfinale tegen de Hongaarse Luca Anna Hamori, die op sociale media ook al liet weten het niet eens te zijn met de deelname van haar tegenstander.

Alles over de Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.