Ajax voor het eerst in 4 jaar naar de groepsfase van de Champions League

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Brian Vesseur • 00:52, 29-08-2018 / Laatste Update: 05:36, 07-01-2024

Ajax gaat voor het eerst in 4 jaar naar de groepsfase van de Champions League! Op bezoek in Oekraïne werd Dinamo Kiev op 0-0 gehouden. Dat was genoeg voor een ticket naar de CL, want thuis wonnen de Amsterdammers met 3-1!

Dinamo Kiev schoot uit de startblokken. In eigen huis wisten ze de Ajacieden meteen goed onder druk te zetten. Een oplettende André Onana hield Ajax in de beginfase op de been. Na een klein kwartier kwam Ajax onder de druk vandaan en zette het Kiev opeens met de rug tegen de muur.

Penalty!

Bij een corner werd Matthijs de Ligt naar de grond getrokken. De scheidsrechter zag de aanvoerder vallen en twijfelde geen moment: strafschop. Dusan Tadic ging achter de bal staan en schoot de bal snoeihard op de paal. De rebound vloog over.

Ondanks de gemiste penalty wist Ajax de bal op de helft van de tegenstander te houden. De druk op Kiev bleef de hele 1e helft aan, maar leverde geen doelpunten op. Nadat de scheidsrechter er nog een minuutje blessuretijd bij optelde, gingen beide ploegen met een 0-0 stand de kleedkamer in.

Tadic & Ziyech

In de eerste 20 minuten van de 2e helft lieten Tadic en Hakim Ziyech weer hun klasse zien. Ondertussen stonden Daley Blind en Matthijs de Ligt ook ijzersterk te verdedigen. Heel de voetbalwereld had lovende woorden voor Ajax. Daar tegenover stond een enorm zwak Dinamo Kiev. Toch kreeg Ajax weinig grote kansen, ze moesten het vooral doen met 'halve kansjes'.

In de laatste 20 minuten ging Kiev aanzetten. Proberen te scoren. Een 2-0 overwinning zou moeilijk worden, maar niet onmogelijk voor de Oekraïners. Ajax scoorde zelf immers toch niet. Toch waren de aanvallen van de Kiev-spelers zwak en niet echt gevaarlijk.

Slotfase

De slotfase was weer volledig voor Ajax. Klaas-Jan Huntelaar kreeg een paar enorme kansen, maar de ervaren spits kreeg de ballen er niet in. Het maakte niet uit: Ajax had aan 0-0 genoeg. En daarom gaan de Amsterdammers voor het eerst in 4 jaar weer de Champions League in. En ook in Kiev hebben ze weer goed spel laten zien. Het gebrek aan doelpunten was eigenlijk het enige smetje op de wedstrijd voor Ajax.