Ajax sloopt Feyenoord en breekt titelstrijd weer open

Brian Vesseur • 18:21, 02-04-2017 / Laatste Update: 14:13, 12-12-2023

Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis een belangrijke overwinning geboekt op Feyenoord. De Klassieker in de Amsterdam Arena eindigde in 2-1. Lasse Schøne opende de score na 1 minuut met een heerlijke vrije trap, David Neres scoorde zijn eerste doelpunt voor Ajax 1. Voor Feyenoord deed Michiel Kramer nog wat terug in de slotfase: 2-1.

De aanval van de thuisploeg zag er wat gehavend uit. Kasper Dolberg kon niet meedoen wegens een blessure, Amin Younes moest zich vlak voor het duel ook afmelden. Daardoor stond Bertrand Traoré in de spits, met Justin Kluivert en David Neres op de flanken. Bij Feyenoord kon Tonny Vilhena niet meedoen wegens een schorsing. Bart Nieuwkoop verving hem op het middenveld.

BOEM!

Een goed begin is het halve werk, zo luidt een bekend gezegde. Dat moet Lasse Schøne ook hebben gedacht. Er was nog geen minuut gespeeld toen de Deense middenvelder een vrije trap mocht nemen. Van een meter of 30 zwabberde hij de bal richting het doel. Feyenoord-keeper Brad Jones zette even een stapje de verkeerde kant op en kon de bal vervolgens niet meer pareren. Via de onderkant van de lat zette Schøne de thuisploeg op voorsprong! 1-0.

De toon was direct gezet in de Arena. Het doelpunt van de bebaarde Noorderling was de op één-na-snelste in een Klassieker (53 seconden). Alleen Johnny Rep was in 1973 sneller. Feyenoord moest even van de schrik bekomen, leek het. Maar na een paar minuten vonden ook de Rotterdammers weer de rust, ondanks het striemende fluitconcert als de uitploeg in balbezit was.

— FOX Sports (@FOXSportsnl) April 2, 2017

Jørgensen snel naar de kant

Vooraf werd verwacht dat de wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 van de Eredivisie ook een onderlinge strijd zou worden tussen de 2 Deense spitsen: Kasper Dolberg (Ajax) en Nicolai Jørgensen (Feyenoord). Dolberg moest vooraf afhaken met een blessure, de spits van Feyenoord werd na 10 minuten ook gewisseld. De 26-jarige aanvaller had nog teveel last van zijn blessure. Voor hem in de plaats kwam Michiel Kramer, die onder een luid fluitconcert het veld op kwam.

Kaartenfestijn in 2e kwartier

Na het eerste kwartier werd het iets minder spannend. De 15 minuten daarna kenden een paar kansjes, maar werden vooral gekenmerkt door 3 gele kaarten. Eerst eentje voor Karim El Ahmadi, die hard kwam inglijden op Davy Klaassen. Vervolgens kreeg Joël Veltman een gele prent voorgeschoteld, vanwege een harde charge op Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt. Ook Steven Berghuis kreeg nog een kaart, omdat hij een bal loeihard de tribune inschoot. Als reactie kreeg de aanvaller van de Rotterdammers van alles naar zich toe geslingerd. Er moest zelfs even verzorging bijkomen, maar het viel uiteindelijk wel mee met de rechtsbuiten.

Het dansje van Neres

Na een minuut of 35 kon David Neres - die voor het eerst een basisplaats had - voor het eerst een feestje vieren met het Ajax-publiek. De Amsterdammers bouwden een aanval op over de linkerkant, wat soepel ging omdat Eric Botteghin niet in de Feyenoord-defensie stond. Hakim Ziyech zag daardoor het gat aan de rechterkant, waar Neres opdook. Een simpele pass door de zestien van Feyenoord en de jonge aanvaller kon simpel afronden: 2-0.

De 20-jarige Braziliaan vierde zijn treffer met z'n Zuid-Amerikaanse dansmoves. Even is er samba in de Johan Cruijff Arena.

Scoren bij je basisdebuut en #Ajax op 2-0 zetten in de #Klassieker 👉 David Neres! #ajafey pic.twitter.com/NUlDSKfnqQ

— AFC Ajax (@AFCAjax) April 2, 2017

Wissels in de openingsfase tweede helft

In de rust werd duidelijk dat ook Rick Karsdorp niet verder kon. De belangrijke rechtsback van Feyenoord werd vervangen door Renato Tapia. Bart Nieuwkoop verhuist naar de rechtsbackpositie, Tapia vormt met El Ahmadi het blok op het middenveld. Vijf minuten later kreeg de ingebrachte middenvelder een gele kaart, na een opstootje met Klaassen.

Na een uur spelen ging ook Neres, die zorgde voor het 2e doelpunt, het veld uit. Abdelhak Nouri - die zijn 20e verjaardag viert op de dag van de Klassieker - verving de Braziliaan.

Appie

Nouri kreeg een minuut of 5 na zijn invalbeurt dé kans op de 3-0. De middenvelder, als rechtsbuiten opgesteld, kreeg stond 1-op-1 met keeper Jones. Hij had moeten scoren, maar de reflex van de Feyenoord-doelman was snel. Het werd slechts een corner.

Niet alleen 'het grote talent van De Toekomst' kreeg kansen om de score te vergroten, ook Traoré en Ziyech kregen goede mogelijkheden. Maar Jones keepte beter dan de Ajax-spelers schoten. Vooral de spits uit Burkina Faso kreeg echt veel grote kansen om nog een doelpunt te maken.

Cerny, Hamer en Cassierra erin

Nadat rechtsbuiten Neres de wedstrijd al niet volmaakte, werd 10 minuten voor tijd ook Kluivert gewisseld. Voor hem in de plaats kwam Vaclav Cerny. De Tsjech had al een tijd niet meer in Ajax 1 gespeeld, na een iets mindere periode (mede door blessures).

Ook aan Feyenoord-zijde een opvallende wissel, een paar minuten later. Gustavo Hamer kwam in het veld voor Bart Nieuwkoop. De middenvelder maakt zijn debuut in de Eredivisie. Tegelijkertijd verving Mateo Cassierra de ongelukkige Traoré.

Kramertje!

De wedstrijd leek een beetje dood te bloeden, maar niets bleek minder waar. Michiel Kramer scoorde met een heerlijke aansluitingstreffer voor Feyenoord, in de 91e minuut. Van een meter of 22 passeerde hij Ajax-keeper André Onana in de rechterhoek. De blessuretijd werd iets daarvoor aangegeven op 3 minuten.

Smetje voor Ajax

Voor Ajax een klein smetje op de wedstrijd dat er zo weinig is gescoord, aangezien Feyenoord - met nog 6 wedstrijden te gaan - een beter doelsaldo heeft. De voorsprong van de Rotterdammers is 3 punten en het verschil in doelsaldo is 10 doelpunten voor Feyenoord.