Cambuur niet alleen op weg naar kampioenschap in KKD, maar ook al heel dichtbij doelpuntenrecord

6 april 2021

Pro Shots / Niels Boersema

SC Cambuur ligt niet alleen op koers voor promotie, ook het all-time doelpuntenrecord van de eerste divisie heeft de koploper van de Keuken Kampioen Divisie voor het grijpen. Cambuur is bezig aan het beste seizoen uit de clubhistorie. Vooral het aantal goals van de Leeuwarders is indrukwekkend.


Op dit moment staat het doelpuntenrecord op naam van NEC. De Nijmegenaren maakten exact 100 goals in hun topseizoen 2014/2015. Met nog 6 wedstrijden te gaan staat Cambuur op 91 doelpunten. De ploeg van trainer Henk de Jong maakt dit seizoen gemiddeld 2,84 goals per wedstrijd. Kunnen ze dit tempo volhouden, dan gaat de club ruim over de 100 doelpunten van NEC heen.

Robert Mühren
Cruciaal in het succes van de ploeg is Robert Mühren. De spits scoorde dit seizoen al 31 keer. Daarmee is hij nu al de meest productieve Cambuur-speler in 1 seizoen ooit. Nooit eerder maakte een speler van de Leeuwarders meer dan 30 goals in een jaar. In het recordseizoen van NEC waren Sjoerd Ars en Christian Santos de belangrijkste goalgetters. Zij kunnen met hun doelpuntentotaal van respectievelijk 28 en 23 echter niet tippen aan het seizoen dat Mühren thans beleeft.

Topscorer
Mühren is nog kansrijk om het hoogste aantal doelpunten in 1 eerste divisie seizoen op zijn naam te schrijven. Dit staat nu op naam van Ton Cornelissen, die tijdens het seizoen 1990/1991 35 keer scoorde namens NAC. Met 31 goals in 32 wedstrijden loopt Mühren zo goed als 1 op 1. De 5 doelpunten die hij nodig heeft om Cornelissen voorbij te gaan, liggen dus zeker binnen de mogelijkheden. 1 keer werd er nog meer gescoord door een speler in de eerste divisie. Joop Schuman maakte er 44 namens Heracles tijdens het seizoen 1961/1962. Dit was echter toen de eerste divisie nog uit 2 afdelingen bestond. Vanaf 1962 bestaat eerste divisie in zijn huidige vorm.