Deze Nederlander werd samen met het vrouwenteam van Amerika wereldkampioen

9 juli 2019

Waren alle Nederlanders verdrietig na de verloren WK-finale? Nou, nee. Joris Bekkers was zelfs dolblij. De Nederlander werkt namelijk als datawetenschapper voor de Amerikaanse voetbalbond.


Bekkers voorzag de Amerikaanse assistenten en bondscoaches het hele toernooi van data zodat zij de tegenstanders, maar vooral ook de eigen ploeg konden analyseren. Ook konden ze op deze manier kijken of doelstellingen werden behaald en waar nog winst te boeken was. ,,Vaak had ik contact met de assistenten van de bondscoach. Mijn werk gaat er eigenlijk om dat zij na een wedstrijd zonder stress die wedstrijd kunnen analyseren”, zegt hij tegen BN De Stem.

Pizza
Datawetenschappers kijken natuurlijk op een heel andere manier naar voetbal dan fans, maar tijdens de wedstrijden van de Verenigde Staten was Bekkers toch ook echt supporter. ,,Ik zat tijdens wedstrijden met mijn Amerika-shirt op het werk. Dan werd er pizza bezorgd en keek ik de wedstrijden met collega's op een grote televisie in een vergaderzaal.”

Juichen voor Amerika
Bekkers keek de finale echter in een groot park, samen met 10.000 anderen. ,,Ik was van tevoren best nerveus, wilde heel graag winnen. Na de wedstrijd was ik echt blij. Ergens voelde het ook wel raar, het blijft toch je land. Je hoort te juichen voor Nederland, dat wordt je van jongs af aan geleerd. Maar bij de goals van Amerika heb ik flink staan juichen.”