Deze Oranje-internationals sloten hun carrière af in de Eerste Divisie

10 februari 2020

ANP

Piet Velthuizen verbaasde maandag door een contract tot het einde van het seizoen te tekenen bij Telstar. Hoewel de 33-jarige keeper de afgelopen seizoenen eigenlijk amper speelde, is hij wel gewoon (1-malig) Oranje-international. En dus is gewoon heel leuk en bijzonder dat Piet bij Telstar gaat spelen!


En Piet bevindt zich in goed gezelschap! Hij is zeker niet de enige Oranje international die aan het eind van z'n carrière in de Eerste Divisie speelde. Sterker nog: de spelers in het volgende lijstje speelden in Oranje én sloten hun carrière af op het 1 na hoogste niveau van Nederland.

John Heitinga (87 interlands)
Oké, we spelen gelijk een klein beetje vals. John Heitinga keerde 2015 terug op het oude nest bij jeugdliefde Ajax. Maar de verdediger bleek eigenlijk al te veel versleten en haalde eigenlijk noot meer zijn oude niveau. Mede daardoor speelde Heitinga in het laatste seizoen van z'n carrière een aantal potjes in Jong Ajax, wat toen nog mocht als 'oudje'.

Marc Overmars (86 interlands)
Als 86-voudig international voelde Overmars zich in 2008 niet te goed om de kicksen nog eens onder te binden bij zijn jeugdliefde Go Ahead Eagles. En dat terwijl de oud-speler van onder meer Arsenal en FC Barcelona in 2004 eigenlijk al gestopt was.

Maar tijdens het afscheidsduel van Jaap Stam, die het met een paar oud-ploeggenoten opnam tegen Ajax, speelde hij toenmalig Ajax-back George Ogararu zo dronken dat het weer begon te kriebelen. Overmars (toen 35) speelde nog 24 potjes voor de club uit Deventer. Een knieblessure maakte na het seizoen toch een einde aan zijn carrière.

Denny Landzaat (38 interlands)
In 2014 keerde Denny Landzaat op 37-jarige leeftijd terug bij Willem II, de club waar hij tussen 1999 en 2003 al 139 potjes voor speelde.

In zijn laatste jaartje bij de Tilburgers kwam Landzaat nog tot 9 duels. Mede door zijn inbreng werd Willem II kampioen en promoveerde de club dus naar de Eredivisie. Dat avontuur maakte Landzaat niet meer mee, hij hing zijn kicksen aan de wilgen.

Fernando Ricksen (12 interlands)
12-voudig international Fernando Ricksen was bij alle clubs (AZ, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg) waar hij speelde een absolute held. Maar waar ze hem het liefst zagen was toch wel bij Fortuna Sittard, de club waar Ricksen debuteerde in het betaalde voetbal.

Nadat zijn avontuur in Rusland voorbij was, besloot Ricksen terug te keren in Sittard. Tussen 2010 en 2013 speelde hij nog 48 potjes voor zijn jeugdliefde. Hierna vond hij het mooi geweest. Ricksen, inmiddels overleden, was altijd een held in Sittard. Hij heeft zelfs een standbeeld bij de club.

Jan Kromkamp (11 interlands)
Jan Kromkamp speelde bij grote clubs. PSV, Liverpool, Villarreal, om er maar eens 3 te noemen. Geen slecht rijtje voor de rechtsback, die met Liverpool zelfs nog een Champions League-finale speelde. In 2011 besloot Kromkamp om terug te keren bij Go Ahead Eagles, de club waar hij zijn eerste stappen in het profvoetbal had gezet.

In 2 seizoenen kwam Kromkamp tot 34 potjes. In zijn laatste seizoen promoveerde Kromkamp zelfs met 'zijn' cluppie naar de Eredivisie. Onder trainer Erik ten Hag werd die promotie via de nacompetitie veilig gesteld. Zo eindigde de geweldige carrière van de 11-voudig international ook prachtig. En dat in zijn Adelaarshorst.

Theo Lucius (3 interlands)
Theo Lucius was niet het grootste talent dat het Nederlandse voetbal ooit heeft voortgebracht. Toch heeft 'Boom-Boom-Theo' voor mooie clubs gespeeld. Zo werd hij 4 keer kampioen met PSV en was hij aanvoerder van Feyenoord.

Na zijn tijd in Rotterdam ging de carrière van de 3-voudig international wat snel bergafwaarts, en in 2013 kwam hij bij FC Den Bosch terecht. Ook de club waar hij 17 jaar eerder zijn debuut voor maakte in het professionele voetbal.

Royston Drenthe (1 interland)
Drenthe speelde 'maar' 1 helftje in het Nederlands elftal, maar heeft met Feyenoord, Real Madrid en Everton wel een paar schitterende club op z'n cv staan. Des te opvallender was het dat Drenthe al vroeg aankondigde om te stoppen met voetballen.

Maar Sparta Rotterdam haalde Drenthe uit z'n vervroegde pensioen. Bij de Kasteelheren speelde Drenthe vorig seizoen nog een hoop potjes, al zat hij zeker aan het eind van dat seizoen meer op de bank dan hem lief was. Drenthe promoveerde met de club, maar kondigde wederom zijn afscheid als (prof)voetballer aan. Toch balt hij nog elke week bij Kozakken Boys.