Schmidt blijft na teleurstelling geloven in PSV

23 oktober 2020

AP

PSV-trainer Roger Schmidt ging donderdagavond na afloop van de teleurstellend verlopen wedstrijd tegen Granada nadrukkelijk voor zijn spelersgroep staan. Hij gelooft ook na het verlies (1-2) in de kracht van zijn selectie, die volgens hem zelfs een kansje had om te winnen van de Spanjaarden.


Onder anderen Timo Baumgartl, Jorrit Hendrix en Mohamed Ihattaren kregen van hem de complimenten, hoewel ze hun stempel niet op de wedstrijd konden drukken. Dat had Schmidt zelf ongetwijfeld ook geconstateerd, maar het levert hem niks op om richting het uitduel met Vitesse via een harde uithaal naar buiten het zelfvertrouwen van zijn groep aan te tasten.

Hoop spelers ontbraken
Een deel van de verklaring voor de nederlaag zit in het Philips Stadion: PSV miste 5 van de 12 basisspelers en daaronder ook de 12e man die de ploeg in internationale wedstrijden aanvuurt. Louis van Gaal zei het ooit daags voor een nederlaag met Manchester United in Eindhoven: de sfeer in het Philips Stadion is op Europese avonden voor elke tegenstander lastig. Op het veld ontbraken Cody Gakpo, Eran Zahavi, Jordan Teze en Pablo Rosario, die waarschijnlijk allemaal aan de aftrap hadden gestaan.

Oorzaken
Het zou te makkelijk zijn om het resultaat puur op het wegvallen van spelers (ook Mario Götze ontbrak een helft), de huidige coronasituatie en het afwezige publiek af te wentelen. PSV ging op eigen veld ook kopje onder omdat de ploeg vooral na rust slecht verdedigde, soms ontzettend slordig was in de passing (bijvoorbeeld nieuweling Ibrahim Sangaré) en voorin weinig kon afdwingen. De defensieve wissel van Schmidt (Nick Viergever voor de geblesseerde Mario Götze) pakte ronduit slecht uit, zeker omdat de hele linkerkant daardoor uit het lood was geslagen. 

Vitesse-uit
Veel tijd om te treuren heeft de club niet. Defensief en organisatorisch moet het in Arnhem beter, om zondag de 3 punten te pakken en de week alsnog met een positief gemoed af te sluiten. Het moet ook meezitten bij de coronatest van vrijdag, tegenwoordig een spannender moment dan de bekendmaking van de opstelling. 

Makkelijk programma
In de Europa League is de 1e slag door PSV wel verloren, maar de oorlog zeker nog niet. PSV heeft in de Eredivisie de koppositie in handen en heeft, mede gezien het programma, de kans om tot de winterstop aan kop te blijven of een andere koploper binnen handbereik te houden.