Tien man van Roda JC dankzij late gelijkmaker in finale play-offs (video's)

Martijn Baars • 16:20, 21-05-2017 / Laatste Update: 18:42, 07-01-2024

Roda JC is met heel veel geluk doorgedrongen tot de finale van de play-offs. De Limburgse club, die als 17e eindigde in het reguliere seizoen, blameerde zich in eigen huis tegen Helmond Sport. Maar een goal in de slotfase van invaller Gyliano van Velzen zorgde voor de 1-1, waarmee de Brabanders nipt werden verslagen.

Roda JC staat door het gelijkspel in de finale van de play-offs en ontmoet daarin de winnaar van de wedstrijd tussen Cambuur en MVV Maastricht (1-1 eerste wedstrijd).

Goedkope penalty

In de 10e minuut van de wedstrijd kreeg Helmond Sport een goedkope penalty. Robert Braber kapte naar binnen, werd licht gehaakt door El Makrini en ging vervolgens makkelijk liggen. Gelukkig hebben de Limburgers met Benjamin van Leer een uitstekende keeper op doel, want hij stopte de strafschop van Steven Edwards met flair.

Spectaculaire start! Benjamin van Leer keert een penalty van Helmond Sport. #rodhel https://t.co/m4EMsKAzPa pic.twitter.com/wMFQHdRxJh

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 21, 2017

Penalty schudt Roda wakker

Die penalty schudde Roda wakker, al werd het spel er niet beter op. Toen Helmond-aanvaller Thomassen een balletje net naast schoot, floot het Roda-publiek de eigen ploeg massaal uit. Trainer Yannis Anastasiou besloot daarom nog voor rust in te grijpen en verdediger Christian Kum te wisselen.

Weer rood voor Roda

Voetballen gebeurde nog steeds op een enorm laag niveau. Het werd een enorm foutenfestival, dat zelfs een directe rode kaart opleverde voor Roda JC. Net als in de heenwedstrijd, toen Auassar werd weggestuurd, kreeg Rosheuvel direct rood van arbiter Siemen Mulder. Hij kwam met gestrekt been inzetten en dus moest Roda met 10 man verder.

ROOD: Rosheuvel moet er twee minuten voor rust af, Roda gaat verder met tien man. #rodhel pic.twitter.com/uisZpKPuFg

Meteen na rust: GOAL Helmond!

Tegen 10 man kreeg Helmond Sport na rust vleugels. De druk werd vol op de verdediging van de thuisclub gezet. En met resultaat. Binnen 5 minuten scoorden de Brabanders. Furhgill Zeldenrust pikte de bal op in de zestienmeter en schoot de bal hard in de korte hoek: 0-1. Daarmee was de 0-1 nederlaag tegen Roda in de eerste wedstrijd ongedaan en had Helmond nog 40 minuten tegen 10 man om de finale van de nacompetitie te proberen te halen.

Wat te doen?

Veel gebeurde er echter niet meer in de 30 minuten voor de slotfase. Helmond probeerde het wel, maar kwam niet echt tot grote kansen. Roda leek met 10 man te hinken op 2 gedachten: de 0-1 verdedigen en hopen op een goede verlenging of toch proberen die 1-1 te maken.

Helmond rook bloed en kon zich in reguliere tijd al een grote dienst bewijzen. Maar Teije ten Den stuitte oog in oog met Van Leer op de Roda-doelman.

Een héél erg belangrijke redding van Benjamin van Leer... #rodhel pic.twitter.com/U1ciFsUoqG

Enorm gelukkig

Maar Roda JC ging er uiteindelijk toch met de finaleplaats vandoor. Na een vrije trap van Milec legde invaller Nathan Rutjes de bal op de voet van de andere invaller: Gyliano van Velzen. Tergend langzaam stuiterde de bal in het doel en werd het toch nog 1-1.