Dit is waarom Feyenoord en PSV de Johan Cruijff Schaal op vrijdag spelen

1 juni 2023

Getty Images
waarom-johan-cruijff-schaal-vrijdag-feyenoord-psv

Het nieuwe voetbalseizoen begint iets eerder dan gepland. Landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV staan traditiegetrouw tegenover elkaar in de Johan Cruijff Schaal. De editie van 2023/24 wordt gespeeld op een opvallende dag, namelijk vrijdag 4 augustus. Hieronder lees je waarom.


In de geschiedenis van de Johan Cruijff Schaal gebeurde het 1 keer eerder dat er op vrijdag werd gespeeld. Dat was in 2005. Toen won Ajax met 2-1 van PSV. Verder werd er de laatste jaren vooral op zaterdag en zondag gespeeld, in een ver verleden ook nog een paar keer op woensdag.

Waarom wordt de Johan Cruijff Schaal op vrijdag gespeeld?


De reden ligt bij PSV. De Eindhovenaren willen graag zo veel mogelijk uitgerust zijn op 8 of 9 augustus als ze in de voorrondes van de Champions League spelen. Vorig jaar probeerde PSV de JC-Schaal tegen Ajax al te verzetten, alleen dat verzoek kwam toen te laat.

Nu waren ze er in het Philips Stadion wat vlugger bij. Dat zorgde ervoor dat de KNVB in overleg met Feyenoord en andere betrokken autoriteiten kon regelen dat de wedstrijd naar voren werd gehaald. Donderdag 1 juni maakte de KNVB al bekend dat het duel op vrijdag 4 augustus zou worden gespeeld.

Waar wordt de Johan Cruijff Schaal gespeeld?


De Johan Cruijff Schaal heeft al veel verschillende speellocaties gehad. Van 1996 tot 2016 werd er standaard in de Johan Cruijff ArenA (voorheen Amsterdam ArenA) gespeeld, vanaf 2017 is dat anders. Sindsdien mag de landskampioen in eigen stadion spelen. Dat betekent dat er in augustus in De Kuip wordt gespeeld.