Woerts over voetbalrechten publieke omroep: ‘De NOS betaalt veel te veel geld aan ESPN’

17 augustus 2022

ProShots
chris-woerts-vandaag-inside-espn-uitzendrechten-te-duur-belastinggeld-nos-publieke-omroep

Chris Woerts was weer eens te gast bij Vandaag Inside en deed even wat uit de doeken wat betreft de uitzendrechten van de samenvattingen van de Eredivisie bij NOS. De publieke omroep betaalt volgens Woerts te veel voor die rechten. "Ieder jaar gaat er van ons belastinggeld 12 miljoen het putje in."


Woerts onthulde wat rekeningen, die volgens de Tweede Kamer altijd 'niet gepubliceerd mogen worden'. Hij vertelde dat de rechten die NOS kocht van ESPN zo'n 25 miljoen per jaar kosten. Alleen dat de commerciële waarde van de samenvattingen bij de NOS tussen de 10 en 12 miljoen ligt.

Andere cijfers
Woerts wist te vertellen dat er nog maar 1,3 miljoen mensen kijken naar het traditionele 'bord-op-schoot-programma', en dat dat 10 jaar geleden nog dik in de 3 miljoen zat. Wilfred Genee viel hem in de reden, want hij zei dat de cijfer nu gemiddeld nog ergens in de 2 miljoen zitten.

Dat zou nogal een ander beeld geven van de commerciële waarde. Woerts wilde daar op zijn beurt niets van weten: "Dan heb je de verkeerde cijfers, de 2 miljoen per uitzending is allang geen realiteit meer."

ESPN live
De gast in de show wijt het aan het feit dat ESPN alles live uitzendt. "Huishoudens met KPN en Ziggo kunnen dat gratis kijken. Zo heb je alles al gezien voordat de samenvattingen er zijn om 19:00 uur."

Hij heeft het over 12 miljoen per jaar dat door het putje gaat en daar is hij het absoluut niet mee eens: "Het is gek dat een publieke omroep van ons belastinggeld voor rechten betaald die eigenlijk veel te duur zijn. Zeker in deze tijd van crisis."