Na 24 jaar is de bizarre ‘WK-moord’ op Andrés Escobar eindelijk opgelost

20 januari 2018

ANP

Het is nog altijd één van de zwartste bladzijdes in de geschiedenis van het WK voetbal. Vlak na het WK van 1994 werd Andrés Escobar, een verdediger van Colombia en GEEN familie van Pablo, doodgeschoten in zijn eigen land. Reden? Een eigen doelpunt.


Wil jij het belangrijkste voetbal-nieuws gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70.

Colombia werd voor het toernooi getipt als een mogelijke outsider voor de wereldtitel, maar mede door het zeer knullig eigen doelpunt van Escobar tegen gastland Amerika viel het doek al in de groepsfase.
Geen fijn onthaal
Daardoor keerde de selectie weer terug naar huis en daar kreeg Escobar geen fijn onthaal. Bij terugkomst in zijn geboortestad Medellín werd hij vanuit een auto doodgeschoten. Ooggetuigen zeiden dat de schutter 6 kogels afvuurde en bij elke kogel 'Goal!' riep.

Huurmoordenaar
Al snel werd Humberto Muñoz Castro, een huurmoordenaar, opgepakt en veroordeeld tot 43 jaar cel (waarvan hij er maar 11 hoefde uit te zitten). Maar wie nou daadwerkelijk de opdracht had gegeven om Escobar te vermoorden, dat bleef lang onduidelijk.

Opgelost!
Toch is de zaak nu eindelijk opgelost. 24 jaar later kwam aan het licht dat de bekende drugsbaron Santiago Gallon Henao er iets mee te maken zou hebben. Onderzoek wees uit dat Henao tijdens het WK veel geld zou hebben ingezet op Colombia, maar door het eigen doelpunt verloor hij dat. Het kartel raakte op die manier miljoenen euro's kwijt en daar moest één iemand voor boeten: Escobar.

Henao is opgepakt en het is nu wachten op zijn straf.