Bility blijft onverkiesbaar voor FIFA-verkiezingen

31 december 2015

ANP
Bility blijft uitgesloten van FIFA-verkiezing

Musa Hassan Bility blijft uitgesloten van deelname aan de voorzittersverkiezing bij wereldvoetbalbond FIFA. De Liberiaan ging zonder succes in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS. Het panel van drie arbiters, onder wie voormalig KNVB-directeur Henk Kesler, oordeelde donderdag dat Bility terecht is uitgesloten van de verkiezing die op 26 februari wordt gehouden.

De voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond kwam niet door de zogeheten integriteitscontrole heen. Het verkiezingscomité van de FIFA maakte daarom op 12 november bekend dat Bility niet mag meedoen aan de verkiezing, net als de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini. Bility tekende beroep aan bij sporttribunaal CAS. Hij werd vorige week in Zwitserland verhoord, maar de Liberiaan kon Kesler en de twee andere panelleden niet op andere gedachten brengen.

Platini
Voor Platini zit deelname aan de verkiezing er ook niet in, omdat de ethische commissie van de FIFA vorige week besloot hem voor acht jaar te schorsen. De Fransman raakte in opspraak door een omstreden betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van Blatter. Platini, de gedoodverfde favoriet voor de opvolging van Blatter tot hij verzeild raakte in een corruptiezaak, ging net als de vertrekkende FIFA-preses tegen zijn schorsing in beroep. Het voorzitterschap van de FIFA kan hij echter in ieder geval vergeten.

De strijd gaat op 26 februari tussen de Zwitser Gianni Infantino, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale, sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein, de Fransman Jérôme Champagne en prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië.