‘Britse vice-president voor WK-toerisme gemarteld en mogelijk vermoord door Qatarese politie’

29 september 2022

Getty Images

Er komen via The Times verschrikkelijke details naar buiten over de dood van Marc Bennett. De Brit werd tijdens Kerstmis 2019 dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Doha, Qatar. Bennett - die in Qatar was als vice-president van het WK-toerisme in Qatar - werd 52 jaar. Zijn dood leek in eerste instantie op zelfmoord, maar dat idee is nu compleet van tafel geschoven.


Bennett werd aangesteld als vice-president van Discover Qatar, om het toerisme rond het WK een impuls te geven. Vlak na zijn aanstelling zou hij wat belangrijke documenten hebben doorgestuurd naar externe partijen. Hij werd aangegeven bij de politie en daarop legde hij zijn functie neer.

Marteling
Alsnog werd hij gearresteerd. The Times meldt dat Bennett 'geblinddoekt en geboeid' naar een staatsdetentiecentrum werd gebracht, hogedrukspuiten tegen zich aan kreeg, tegen muren werd gesmeten én uit zijn slaap werd gehouden. De Verenigde Naties noemt de bronnen die dit melden geloofwaardig.

Zelfmoord?
Uiteindelijk - na 10 weken - werd Bennett gevonden op zijn hotelkamer in Doha. Hij was opgehangen, waardoor er in eerste instantie werd gemeld dat Bennett zelfmoord had gepleegd. Dat wordt ten zeerste in twijfel getrokken: een Britse lijkschouwer kon geen pogingen tot zelfmoord vinden. Een avond eerder had hij nog blij met zijn familie gebeld.