Oostenrijkers doen het nog altijd beter in strijd om ‘kampioensticket’

14 augustus 2019

BSR

Ook de voorronde van Ajax tegen PAOK Saloniki leverde de eredivisie punten voor de coëfficiëntenlijst op, maar in Oostenrijk zijn ze nog lekkerder bezig.


Nederland staat dit seizoen op een 12e plaats. Als dat zo blijft, moet de kampioen van volgend seizoen wéér voorronde spelen. Het doel is dus een ten minste 1 plek hoger te eindigen. Op de plek van Oostenrijk dus.

Slecht nieuws
Dan is het dus niet zo lekker om te horen dat Oostenrijk dit seizoen nog altijd 2 clubs in de race heeft om zich te mengen in het Champions League-spektakel. 1 van de 2, Red Bull Salzburg, heeft met plaatsing al 4 bonuspunten voor de lijst gepakt. De andere club, LASK Linz, kan die punten bij plaatsing óók innen voor Oostenrijk.

Daarvoor moet Linz eerst het Belgische Club Brugge verslaan. Linz won 2 keer van FC Basel, waardoor het 2 punten wint voor de coëfficiëntenlijst.

Opbrengst Ajax
Doordat Ajax in het thuisduel met 3-2 won van PAOK, brengt de club 1,5 punt op voor de coëfficiëntenlijst. Voor een normale Europese voorronde krijgt een team 1 punt bij een gelijkspel en 2 punten voor een overwinning. Bij de voorronde wordt die beloning door 2 gedeeld. Een land krijgt dan 0,5 punt als 1 van hun ploegen gelijkspeelt en 1 punt voor een overwinning.

Europa League
Om een beetje in het spoor van de nummer 11 te blijven, is het belangrijk dat alle overgebleven ploegen in de voorronde van de Europa League in het toernooi blijven. Daarin heeft Nederland namelijk wel een voorsprong. Met het al uitgeschakelde Sturm Graz en Austria Wien dat na een 2-1 thuisnederlaag op het randje van de afgrond zit, hebben ze met Wolfsberger hun enige zekerheid in dat toernooi.