Op bezoek bij de 1e voorronde van de CL in Kosovo

18 juli 2019

Sportnieuws.nl

Je kent misschien Milos Rashica wel, als beste voetballer uit het kleine Kosovo. Uiteraard is er ook een nationale voetbalcompetitie daar. Sinds 2016 is het land lid van de UEFA en mag het dus ook teams afvaardigen voor de Champions League. FC Feronikeli is vorig seizoen kampioen geworden en mocht proberen zich te kwalificeren voor het miljoenenbal. Sportnieuws.nl was erbij.


Eind juni al trotseerde Feronikeli de kampioenen van Gibraltar, San Marino en Andorra in een zogenaamde preliminary round, een minitoernooi in Prishtina. Daardoor kwam het vorige week in Wales tegen New Saints te staan in de 1e voorronde. De Kosovaren wisten door 2 goals in de slotfase zowaar een goed resultaat uit het vuur te slepen: 2-2. Alles om voor te spelen dus in de return van dinsdag.

Kaartje door het hek
De persvoorlichting van Feronikeli was in aanloop naar de wedstrijd niet al te goed te bereiken. Net als duizenden opgewonden lokalen koopt de verslaggever daarom maar een kaartje, die door het stadionhek vanaf een oude tafel tot vlak voor de wedstrijd verkocht worden. Na een strenge controle is het in het stadion verrassend licht: de lichtmasten in het Fakril Vokkri-stadion zijn gloednieuw en doen hun werk. Dat kan niet gezegd worden van de bewaker bij het VIP-gedeelte, want daar komt de Sportnieuws-jongen zonder moeite voorbij. Laat het de UEFA maar niet zien.

De spelers van Feronikeli lopen zonder rugnummers het veld op maar lijken er zin in te hebben. Het gros van de selectie bestaat uit Kosovaren, maar er loopt ook een exotische gast bij: Jean Carioca (niet Joe Carioca dus). De 31-jarige Braziliaan is aan zijn 18e club bezig en mag gerust een nomade genoemd worden. Hij wordt als een soort pinchhitter gebracht in de slotfase van de wedstrijd, maar kan zijn stempel niet op de wedstrijd drukken.

Bar of schaap?
New Saints bestaat voornamelijk uit vrij brede mannetjes die net zo goed rugbyspelers hadden kunnen zijn. Keeper en aanvoerder Paul Harrison is pas 34 maar heeft volledig grijs haar. Nummer 11 Adrian Cieslewicz draagt voor welke reden dan ook een hoofdband, terwijl middenvelder Keston Davies zijn hand in het verband heeft. Had hij een paar dagen geleden gevochten in een bar of heeft een schaap hem gebeten? We zullen het nooit weten.

De jonge scheidsrechter Espen Eskås (30) fluit precies om 20:45 op zijn fluit en de hongerige teams mogen van start. Aan de kant staan twee managers die zelfs voor de Champions League niet de moeite hebben genomen zich in pak te steken. De trainer van de Welshmen staat gewoon in een korte broek en een T-shirt in zijn vakje. Hun spelers doen ondertussen hun uiterste best om er iets van te maken, maar het lijkt erop alsof de zenuwen door de lichamen gieren.

Feronikeli

Trappen in het niets
Vooral de thuisploeg uit Kosovo is ongelooflijk slordig. De rechtsback Përparim Islami trapt in de beginfase bijvoorbeeld finaal over de bal nadat hij de bal onhandig omhoog heeft gekopt. Het maakt het publiek allemaal niets uit: dat klapt om hem een hart onder de riem te steken. Sowieso zorgt het temperament op de tribune ervoor dat de spelers net iets opgefokter zijn en harder lopen. Vooral de in het groen geklede fans maken veel positieve herrie. Tot goals leidt het echter niet tot de rust: 0-0.

So far, so good voor Feronikeli, aangezien het met een 0-0 tussenstand door gaat naar de 2e voorronde. Nadat iedereen een biertje heeft gehaald (er is geen wisselgeld), moeten de Kosovaren nog 45 minuten verdedigen om de buit binnen te halen. Rechtsbuiten Mendurim Hoti is nog verrassend dreigend ook. Helaas heeft hij het tactisch inzicht van een kip zonder kop.

Deksel op de neus
New Saints heeft pakweg het 1e uur van de wedstrijd geen enkele kans gehad. Bij een corner probeert de ‘Johan Cruijff uit Wales’ (de spits speelt met nummer 14) het maar eens met een overambitieuze omhaal. Uiteraard stuitert deze ver naast het doel. Toch krijgen de bezoekers het precies 1 keer voor elkaar om een keer een fatsoenlijke aanval af te ronden. Invaller Dean Ebbe, koud 2 minuten in het veld, kopt bij zo’n beetje zijn eerste balcontact de 0-1 binnen.

Boegeroep in het stadion, want nu gaat het ineens de verkeerde kant op. Het helpt ook bepaald niet dat de Kosovaren soms wel erg makkelijk naar het gras gaan en ernstig protesteren als ze vervolgens geen vrije trap mee krijgen. De ‘opa’ in het doel van New Saints besluit een kwartier voor tijd gewoon een tijdje in het gras te gaan liggen zonder aanleiding: tijdrekken. Je voelt al waar het heen gaat, het zou bij de 0-1 blijven en Feronikeli ligt uit de Champions League.

Feronikeli

Dua Lipa
De spelers van New Saints zijn door het dolle heen als het laatste fluitsignaal klinkt, terwijl de supporters teleurgesteld afdruipen. Alleen een clubje Britten met een vlag van Wales is stilletjes heel blij. Voor de rest van de mensen is er een liedje van nationale trots Dua Lipa in het stadion. Zelfs dit helpt niet. Totdat Feronikeli een eigen Rashica kan opleiden, is de 1e voorronde het eindstation. Volgend jaar beter.