Transferkoning Fabrizio Romano wist dat overgang Berghuis gevoelig lag: 'Jammer dat fans zo gek reageerden'

Marcel Roes • 14:25, 28-09-2021 / Laatste Update: 23:39, 04-01-2024

Hij is de Johan Cruijff van de transfermarkt. De Lionel Messi van de voetbaljournalistiek. De Diego Maradona van 'football twitter'. Fabrizio Romano (1993) is een absolute legende. In de jungle van valse transfergeruchten, wilde speculaties en fake news schept hij duidelijkheid. Een transfer gaat pas echt door als Romano schrijft: HERE WE GO! Sportnieuws.nl sprak met de Italiaanse transferkoning.

Door: Marcel Roes

De in Napels geboren Romano gaat al een tijdje mee in de voetbalwereld. Op zijn 19e kwam hij in dienst bij Sky Sport Italia en inmiddels schrijft hij voor onder meer de krant The Guardian en de website van de Amerikaanse zender CBS. Maar social media vormen zijn grootste podium: op Twitter heeft hij 5,4 miljoen volgers, op Instagram 5 miljoen, op Facebook 3,3 miljoen, op YouTube 563.00 en op Twitch 415.000.

Fabrizio, je lijkt een erg druk baasje. Je wordt vast de hele tijd benaderd met tips, vragen, verzoeken en bewijsmateriaal. Slaap je ooit?

"Klopt, dit is absoluut een 24/7 job. Maar ik klaag niet! Ik heb geluk dat ik dit mag doen. Ik werk de hele dag, van het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik ga slapen. Tijdens een transferwindow ga ik om 05.00 uur 's nachts naar bed en sta ik om 10.00 uur op. Ik ben altijd gefocust op nieuws, altijd tips aan het checken. Het is geen makkie, maar ik hou ervan. Dit is mijn leven. Nu de transfermarkt even op pauze staat is het iets relaxter."

Wie of wat zit er allemaal in je netwerk? Via welke bronnen achterhaal je of een transfer valt in de categorie bullshit of business?

"Ik beschik over zeer verschillende bronnen. Zaakwaarnemers, tussenpersonen, clubbestuurders. Het hangt af van het land en de situatie welk soort bron mij het meest kan helpen. Soms zijn spelers zelf de bron. Maar vaak weten voetballers pas als laatste wat er met ze gaat gebeuren. Soms krijg ik een tip of bevestiging via voetbalfans. Ze vangen via via iets op of zien een opmerkelijke meeting in een restaurant. Alle informatie kan me helpen. Transfernieuws brengen is als het zoeken naar Pokémons of paaseitjes. Je moet elke steen optillen."

Maar waarom zou een zaakwaarnemer of iemand vanuit een club nieuws lekken? Wat hebben zij daar aan?

"Het heeft vast te maken met enthousiasme. Ik breng mijn transfernieuws op een respectvolle en positieve manier. Althans, dat is mijn doel. Als het nieuws klopt, als het respectvol is richting de bron, de speler en de zaakwaarnemer, dan is het ook gunstig voor de betrokken clubs."

Als de transfermarkt open is wemelt het van de sensationele geruchten. Het lijkt wel of mensen met opzet van alles de wereld in slingeren, gewoon om te kijken wat er gebeurt. Op zich is dat goed voor jou, want jij kan je onderscheiden door betrouwbaar te zijn. Dus fake news pakt goed uit voor jou!

"Nou, ik hou er echt niet van. Nergens op gebaseerde geruchten zijn gewoon knudde. Ik haat fake nieuws en bewuste transferleugens. Ik vecht daar dagelijks tegen. Het schaadt de voetbalwereld en de sportjournalistiek. Het straalt af op oprechte journalisten die goed werk verrichten. Ik zie het als het grootste probleem in ons beroep."

Een van de opvallendste transfers in de Eredivisie afgelopen zomer was Steven Berghuis, die Feyenoord verliet voor Ajax. Was je toen je over die transfer berichtte je bewust van de heftige reacties die het opriep? Berghuis deed zelfs aangifte vanwege bedreigingen aan zijn adres.

"Ja, ik was op de hoogte van de situatie en hoe gevoelig het lag. Maar daar kan ik me niet door laten leiden. Ik moet rapporteren wat er gebeurt. Wel klote dat supporters er zo gek op reageren. Ze vergeten dat voetbal, ondanks alle financiële belangen eromheen en alle liefde die je voor een club kan hebben, toch maar gewoon een spelletje is. Ik hoop en verwacht dat mensen en fans zich respectvol gedragen. Omgekeerd respecteer ik als journalist mijn lezers door ze correct nieuws te geven. Da's mijn enige prioriteit. En als ik een primeur heb, dan voelt het alsof ik in de Champions League-finale heb gescoord."

Het transferrecord is nog in handen van Neymar, die voor 222 miljoen euro van Barcelona naar Paris Saint-Germain ging. Welke speler maakt de grootste kans om het record te verbreken?

"Dan denk ik aan Jude Bellingham, Pedro González López (oftewel Pedri), Erling Braut Håland, Florian Wirtz en toch ook Kylian Mbappé. Zij zullen de komende jaren vermoedelijk de grootste transferklappers opleveren. Het is sowieso een kwestie van tijd voordat het record wordt verbroken, daar ben ik zeker van. Het stemt me tevreden dat clubs nu grote bedragen neertellen voor jongere spelers. Dat is een hoopvolle boodschap voor de toekomst van het voetbal."