Turkse president Erdogan: ‘Ja natuurlijk brengen de spelers een militair saluut, logisch!’

16 oktober 2019

EPA

De internationals van de Turkse nationale ploeg brachten afgelopen interlandperiode een militair saluut bij het vieren van een doelpunt. Iets waar de UEFA niet per ze blij mee was en is. De Turkse president Erdogan bemoeit zich er nu mee en noemt het "vanzelfsprekend" dat de Turken zo een goal vieren.


Erdogan denkt ook niet dat er een zware straf volgt voor de spelers die salueerden. "Ze kunnen hooguit een waarschuwing geven”, zei hij tegen het Turkse persbureau DHA. 

De tuchtcommissie van de UEFA bespreekt donderdag de Turkse internationals, die tijdens de afgelopen EK-kwalificatiewedstrijden een militaire groet brachten na het maken van een doelpunt. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië. De UEFA verbiedt politieke statements tijdens wedstrijden.

Niets negatiefs
Erdogan heeft alleen maar waardering voor het gebaar van de Turkse spelers. "Ik begrijp wel iets van het voetbal. Dit hebben ze nog niet eerder gezien. Ons nationale team heeft een nationale visie en deze visie gedeeld met de toeschouwers", zei de president. "Over ons team, dat het al zover heeft gebracht, valt niets negatiefs te zeggen."