Waarom we nog lang te maken zullen hebben met racisme in Italië
i

BSR/SOCCRATES

Waarom we nog lang te maken zullen hebben met racisme in Italië

Brian Vesseur • 21:04, 19-04-2019 / Laatste Update: 14:17, 12-12-2023

Enough. Dat is de boodschap van de Engelse spelersvakbond als het gaat om racisme. Het is genoeg geweest. Massaal delen spelers uit de Premier League die boodschap op social media. Georginio Wijnaldum, bijvoorbeeld. Waar er in Engeland keihard tegen racisme wordt gevochten, gebeurt dat in Italië nog niet.

Willem Haak, freelance journalist en kenner van het Italiaanse voetbal, legt uit waarom. De aanpak tegen racisme is volgens hem vrij matig. De regels zitten in Italië namelijk wat vreemd in elkaar. De scheidsrechter heeft bijvoorbeeld niet het recht om een wedstrijd te staken als er racistische spreekkoren plaatsvinden, alleen de politie kan dat. Daarnaast verandert de Italiaanse voetbalbond telkens van plan om tegen racisme te strijden.

Vriendjes met de harde kern van Milan

Maar nu wordt het helemaal interessant: iemand van de politie moet - bij staking van een wedstrijd - verantwoording afleggen bij de minister van binnenlandse zaken: Matteo Salvini. En wie is dat? Toevallig een groot supporter van AC Milan. Hij werd dit seizoen nog op de foto gezet met de 'leider' van de Curva Sud, de harde kern van AC Milan. Die groep werd dit seizoen al bestraft wegens racistische spreekkoren. Volgens Haak lijkt een harde aanpak (mede daarom) ver weg.

Salvini is fanatiek fan van #Milan en was dit jaar nog aanwezig op een evenement van de harde kern van #Milan. Op de foto schudt hij de hand van de capo. Belangrijk: De Curva Sud werd eerder dit seizoen nog bestraft voor racistische spreekkoren. pic.twitter.com/4MxOJ1tkYj

— Willem Haak (@WillemHaak) 3 april 2019

Moise Kean

Ook haalt Haak nog het laatste voorbeeld van Moise Kean aan. In de wedstrijd tegen Cagliari werd hij racistisch bejegend. Toen de jonge spits van Juventus scoorde, haalde hij zijn gram door uitdagend voor het Cagliari-publiek te gaan staan. Volgens de rapporteur die naar deze situatie keek, begonnen de oerwoudgeluiden pas nadat hij zo voor het publiek ging staan. "Een reactie op de provocatie", noemt de rapporteur het.

Conclusie

De conclusie van Willem Haak: "Racisme is in Italië niet alleen een probleem binnen de voetbalstadions, maar ook ver daarbuiten. Zo lang de FIGC (de Italiaanse voetbalbond, red.) zijn vingers niet écht durft te branden en Salvini de eindverantwoordelijke is, is verbetering niet per se op komst, helaas."

Het hele verhaal van Willem Haak lezen (op Twitter)? Klik dan op het tweetje hieronder:

Klein draadje. Dit seizoen werd er in de Serie A al 102.000 euro aan boetes uitgedeeld vanwege racistische spreekkoren. Elf verschillende gevallen. Gaat hier veelal om territoriaal racisme. pic.twitter.com/cFDiQUWQVM

— Willem Haak (@WillemHaak) 3 april 2019