Wordt Kaapverdië het kleinste land ooit op een WK voetbal?

6 september 2017

AFP

De voetballers van Kaapverdië maken na 2 overwinningen op Zuid-Afrika opeens een goede kans om zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Rusland. Als ze dat lukt, is het land met 500.000 inwoners het kleinste land ooit op een WK.


"Dat zou een droom zijn", vindt sterspeler Gary Mendes Rodrigues. De voetballer, geboren en getogen in Rotterdam, was dinsdagavond nog goed voor 2 doelpunten tegen Zuid-Afrika, waardoor er met 1-2 werd gewonnen.

Slechte start
De WK-kwalificatie begon nog slecht voor Kaapverdië met 2 nederlagen tegen Senegal (2-0) en Burkina Faso (0-2). Ze hebben nu 6 punten uit 4 duels, net als Burkina Faso, dat eerste staat in de Afrikaanse WK-kwalificatiegroep D. Er staan nog 2 duels op het programma - tegen Senegal en Burkina Faso - en die moeten eigenlijk allebei gewonnen worden, want alleen de groepswinnaar plaatst zich voor het eindtoernooi.

Vertrouwen
"Als we hard blijven werken en blijven geloven, dan lukt het zeker. Niets is onmogelijk", volgens Rodrigues. Hij begon bij de eersteklasser FC Boshuizen uit Leiden, maar voetbalt nu bij de Turkse topclub Galatasaray. "Volgend jaar aanwezig zijn op het WK zou de bekroning op mijn loopbaan zijn. Het maakt niet uit hoe groot of klein je land is en hoeveel inwoners het heeft, met genoeg geloof in eigen kunnen kan ieder land het halen. Wij willen dat bewijzen."