Ziek! Zo laag is het verliespercentage van Erik ten Hag in Europa

18 september 2019

Getty Images

Met de overwinning op Lille gisteravond (3-0) werkte Ajax-trainer Erik ten Hag opnieuw aan zijn indrukwekkende cijfers als trainer op Europees gebied. Van de 29 Europese duels, inclusief kwalificatiewedstrijden, verloor de trainer er maar 3. Cijfertechnisch oogt dat nog indrukwekkender: 9,3 procent van de wedstrijden draaiden uit op een verlies, 89,7 procent van de Europese wedstrijden verloor Ten Hag dus níet


In de tijd van Ten Hag bij FC Utrecht coachte hij 6 kwalificatiewedstrijden voor de Europa League in het seizoen 2017/2018, waarin uiteindelijk alleen het beslissende play-offsduel uit bij Zenit Sint-Petersburg met 2-0 verloren ging. In het afgelopen successeizoen van Ajax in de Champions League legde Ten Hag het fundament voor zijn cijfers. Liefst 18 wedstrijden, slechts 2 nederlagen tegen Real Madrid (1-2) en uiteraard in de halve finale tegen Tottenham Hotspur (2-3). Alle andere wedstrijden werden gewonnen (10 keer) of eindigden in een gelijkspel (6 keer).

Winstpercentage
Inclusief het huidige Champions League-seizoen, met de kwalificatiewedstrijden tegen APOEL Nicosia en PAOK Saloniki daarin meegenomen, komt Ten Hag op een winstpercentage van 51.72% in al zijn Europese wedstrijden als trainer. 37.93% van de duels eindigt in een gelijkspel en dat betekent dus dat 89,7 procent van de wedstrijden níet verloren gaat. De doelcijfers zijn eveneens indrukwekkend: 51 keer scoorde een team van Ten Hag in Europa tegenover 26 tegendoelpunten.