5 redenen waarom Ajax eigenlijk niet van Rosenborg mag verliezen
i

pro shots

5 redenen waarom Ajax eigenlijk niet van Rosenborg mag verliezen

admin • 20:55, 17-08-2017 / Laatste Update: 09:37, 12-12-2023

De druk op Ajax is groot. De Amsterdammers staan donderdagavond tegenover de Noorse kampioen Rosenborg. De inzet is een plek in de Europa League. Volgens de feiten en cijfers van Gracenote mag Ajax eigenlijk niet verliezen van Rozenborg.

Mimimaal 'n gelijkspel

Voor de laatste ontmoeting tussen Ajax en Rosenborg gaan we bijna 15 jaar terug in de tijd. Op aangeven van Hatem Trabelsi tikte Zlatan Ibrahimovic voor een leeg doel de 1-0 binnen in het thuisduel in de groepsfase van de Champions League. Dagfinn Enerly zorgde vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker (1-1). In Trondheim kwamen beide ploegen niet tot scoren. Ajax bekerde door, Rosenborg eindigde als laatste in de groep.

Waar Ajax na dit tweeluik al blij zal zijn met het bereiken van de EL-groepsfase, waren de verwachtingen in 2002 hoger gespannen. ,,We wilden alle thuisduels in de groepsfase winnend afsluiten", baalde toenmalig trainer Ronald Koeman na de 1-1 in de Arena. Internazionale en Olympique Lyon waren de andere clubs in de groep.

Ajax - Rosenborg (mesterliga 2002/03)

22.10.02

8e jaar op rij in Europa League

De tijd dat Ajax regelmatig records brak in Europa is voorbij, al is er geen enkele andere club die sinds de start van het toernooi in 2009/2010 elk jaar deelnam aan de Europa League. Al acht jaar op rij doen de Amsterdammers mee.Vorig seizoen werd met de verrassende finaleplaats de beste prestatie neergezet.

Rosenborg won nog nooit

Rosenborg ligt Nederlandse clubs over het algemeen wel. De Noorse kampioen speelde zes keer tegen een team uit de eredivisie maar won nog nooit. Behalve Ajax rekenden Feyenoord (1999) en PSV (2004) over twee duels af met Rosenborg.

Europese dwerg

Een slecht resultaat tegen Rosenborg mag voor Ajax met recht een blamage worden genoemd. De Noren spelen al jaren een minimale rol in Europa. In de laatste zeven Europese optredens won Rosenborg alleen thuis van het Ierse Dundalk (2-1). Buitenshuis wacht de ploeg van Kåre Ingebrigtsen al acht wedstrijden op een zege.

Persoonlijke records

Op clubniveau is Ajax ver verwijderd van records, individueel valt er vanavond wel een succesje te boeken. Lasse Schöne speelt normaal gesproken zijn 44ste Europese wedstrijd, waarmee de Deen op gelijke hoogte komt met Davy Klaassen. Klaas-Jan Huntelaar staat op 14 goals voor Ajax in Europees verband. Hij heeft Ruud Geels (15), Søren Lerby en Luis Suárez (beiden 16) in het vizier. En man in vorm Donny van de Beek hoopt voor het derde keer op rij te scoren in een Europese wedstrijd.

[poules_game teasertext="" team="ajax" statisticstext="" calltoaction="" url="" pool="sportnieuws/eredivisie-2017-18" ]