Ajax-PSG: weerzien met oud-Ajacieden

Harry Nijland • 20:02, 17-09-2014 / Laatste Update: 08:04, 13-12-2023

Ajax opent het Champions League-avontuur van dit seizoen met een thuisduel tegen Paris Saint Germain. Dat wordt gelijk een weerzien met een aantal oud-Ajacieden: Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Gregory van der Wiel. Maar PSG is natuurlijk meer dan dat trio.

Dit seizoen is het seizoen van de waarheid voor PSG. Sinds de overname door Qatar Sports Investments in 2011 reikte de Parijse formatie nog niet verder dan de kwartfinales van de Champions League. Het ultieme doel is duidelijk: het winnen van de Europese eindstrijd in Berlijn.

Maar is het kapitaalkrachtige speeltje van eigenaar Nasser Al-Khalifi eigenlijk in staat om ‘de felbegeerde cup met de grote oren’ in haar prijzenkast te zetten? In Parijs hoopt men vurig van wel, zo bleek deze zomer uit de woorden van de eigenaar bij de perspresentatie van David Luiz (50 miljoen euro!): “Luiz is de beste verdediger ter wereld en gaat ons helpen in onze jacht op de Champions League.”

Ibrahimovic

Onlangs plaatste de Zweed zijn 250ste competitiedoelpunt op zijn CV, terwijl hij zich ook tot Zweeds topscorer aller tijden kroonde door het stokoude record - uit 1932 - uit de boeken te schieten. De Zweedse spits wordt gevreesd in Amsterdam. “We zullen absoluut respect voor Zlatan tonen, maar geen ontzag”, waarschuwde Ajax-trainer Frank de Boer alvast. “We gaan hem gewoon proberen uit te schakelen, zonder de grens over te gaan.”

Maar ‘Ibracadabra’ is niet de enige speler die de PSG-taart van een Ajax-kers voorziet. PSG-trainer Laurent Blanc beschikt ook over de backs Maxwell en Gregory van der Wiel, die in het verleden gezamenlijk goed waren voor 4 landskampioenschappen voor de Amsterdamse club.

Historie

Ajax en Paris Saint Germain speelden nooit eerder tegen elkaar in Europees verband. De Franse topclub speelde zelfs nooit eerder een officiële wedstrijd in Nederland. In de tijd dat in de groepsfase van de Europa League (toen nog UEFA-cup) nog slechts alleen thuis of uit werd gespeeld, speelde PSG wel een keer in Parijs tegen FC Twente (4-0).

Frank de Boer

Trainer Frank de Boer van Ajax acht zijn ploeg woensdag niet kansloos. Toch weet De Boer dat Ajax voor een loodzware taak staat om in de Europese topcompetitie te overwinteren, met ook FC Barcelona in de groep. “PSG zit dicht tegen de Europese top aan.

De succesvolle coach beseft echter dat Ajax een topdag moet hebben om de kapitaalkrachtige kampioen van Frankrijk te verslaan. “Als zij super zijn en wij ook, dan hebben zij natuurlijk meer kwaliteit. Wij kunnen qua budget niet tegen PSG op, dus moeten we zelf creatief zijn. Maar uiteindelijk is het zoals Johan Cruijff altijd zegt: zij mogen er maar 11 opstellen en wij ook.”

Wedstrijdselectie

Topaankoop David Luiz vormt bij PSG waarschijnlijk met Marquinhos het centrale duo in de defensie. Ook is de Ivoriaan Serge Aurier (concurrent van Van der Wiel) aan de selectie toegevoerd. Ajax kan woensdag in het openingsduel van de Champions League over Davy Klaassen beschikken. De middenvelder viel zaterdag tijdens het duel met Heracles Almelo uit met een kuitblessure, maar is gewoon opgenomen in de wedstrijdselectie voor het thuisduel met PSG.

Vermoedelijke opstellingen

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisandr, Boilesen; Klaassen, Viergever, Serero; El Ghazi, Sigthorsson, Schöne.

PSG: Sirigu; Van der Wiel, Luiz, Marquinhos, Digne; Pastore, Motta, Verratti; Moura, Ibrahimovic, Cavani.

Laat je reactie  over dit artikel weten via Twitter!

Sjoerd Maresch

Twitter: @sjort93

Mail: sjoerdmaresch@gmail.com