Bijna 90 miljoen korting op duurste Eredivisie-elftal door coronacrisis
i

BSR Agency

Bijna 90 miljoen korting op duurste Eredivisie-elftal door coronacrisis

admin • 13:04, 10-05-2020 / Laatste Update: 08:33, 07-01-2024

De marktwaarden van eredivisievoetballers daalt naar verwachting met 25 procent, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse adviesbureau KPMG. Daardoor is het duurste eredivisie-elftal, volgens Transfermarkt, aanzienlijk minder waard. Wat natuurlijk allemaal te danken is aan de coronacrisis.

Donny van de Beek is met een marktwaarde van 55 miljoen euro de duurste speler die er in de Eredivisie rondloopt. De 23-jarige middenvelder van Ajax staat onder meer in de belangstelling van Real Madrid en Manchester United, dat volgens KMPG dus aanzienlijk minder diep in de buidel zouden hoeven tasten. Volgens de nieuwe berekeningen zou Van de Beek nog 41 miljoen opleveren.

85 miljoen euro verdampt

De marktwaarde van Van de Beek is dus met 14 miljoen euro gedaald. Het meest waardevolle eredivisie-elftal werd vóór de coronacrisis gewaardeerd op een bedrag van 342 miljoen euro, maar ziet zijn waarde nu flink dalen. De nieuwe totaalprijs is 'nog maar' 256,5 miljoen euro. Het elftal is dus gezamenlijk 85,5 miljoen euro minder waard dan eerst.

Met name voor Ajax zou de nieuwe berekening een aderlating zijn. Met Van de Beek, André Onana, Nicolás Tagliafico, Dusan Tadic, Daley Blind, Lisandro Martínez en Sergiño Dest zijn de Amsterdammers hofleverancier in het duurste elftal. Naast Van de Beek liggen met name Onana, Tagliafico en Dest goed in de markt. De doelman liet al weten van plan te zijn uit Amsterdam te vertrekken.

Goede deal voor Ziyech

Met de verkoop van Ziyech zit Ajax in ieder geval goed. De deal voor 45 miljoen met Chelsea is al gemaakt, terwijl hij volgens nieuwe berekeningen nog een kleine 34 miljoen waard is.

Alle Eredivisie-spelers minder waard

Ook andere eredivisieclubs zullen het naar verwachting moeten doen met lagere aanbiedingen voor hun spelers. Bij Feyenoord is Orkun Kökcü met 14 miljoen euro de speler met de hoogste marktwaarde. Zijn prijs zou dalen naar 10,5 miljoen. De waarde van FC Utrecht's duurste speler, Gyrano Kerk, zou met 1,25 miljoen afnemen: van 5 miljoen naar 3,75 miljoen.

Duurste elftal

Welke spelers staan er nou precies in dat basiselftal? Het duurste Eredivisie-elftal van dit moment is: Onana (33,8 miljoen); Dest (15 miljoen), Blind (18,8 miljoen), Martínez (16,5 miljoen), Tagliafico (26,3 miljoen); Ihattaren (16,5 miljoen), Tadic (18,8 miljoen), Van de Beek (41,3 miljoen); Malen (21 miljoen), Boadu (15 miljoen) en Neres (33,8 miljoen.

Mbappé wordt een 'koopje'

Op de internationale velden is Kylian Mbappé nog altijd de meest waardevolle speler, zo berekende Transfermarkt. De nog altijd pas 21-jarige Fransman van Paris Saint-Germain had voor de uitbraak van Covid-19 een waarde van 200 miljoen euro. De nieuwe waarde van Mbappé bedraagt 150 miljoen euro.