Het bizarre levensverhaal van voetbalnomade Quincy Owusu-Abeyie

Het bizarre levensverhaal van voetbalnomade Quincy Owusu-Abeyie

admin • 22:13, 11-03-2016 / Laatste Update: 13:13, 12-12-2023

Op een prachtige zomerdag in juni 2005 wordt het wereldkampioenschap voor jeugdvoetballers onder 20 jaar gespeeld in Nederland. In het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade ziet een nog wat jongere Sepp Blatter het thuisland Nederland met 2-1 winnen van Japan. Na de wedstrijd schudt hij de hand van de speler die volgens hem de beste van de wedstrijd was: Quincy Owusu-Abeyie is de gelukkige. De linksbuiten speelde de hele verdediging van Japan zoek als tollen met hondsdolheid.

Hieronder is het filmpje te zien van de dan nog 19-jarige Owusu-Abeyie.

Zo zien we Owusu-Abeyie het liefst. Met de bal aan de voet op zoek naar tegenstanders die hij liever vijf panna's geeft dan makkelijk omspeelt. Wie op 12 juni zijn televisie aanhad, wist het zeker. Ik ben naar de doorbraak van een van de grootste talenten op aarde aan het kijken.

Nu zijn we inmiddels elf jaar verder. Helaas kent het voetballeven van de Nederlandse-Ghanees meer zwarte bladzijdes dan witte. Dat hij nu opduikt bij sc Heerenveen ligt maar aan een man: Foppe de Haan.

Weggestuurd bij Ajax

Al op jonge leeftijd wordt Owusu-Abeyie weggestuurd bij de B2 van Ajax. "Er is niet één keer met hem gepraat, niet vijf keer, maar misschien wel honderd keer. Het was een optelsom, en we waren bang dat Quincy met zijn gedrag andere jongens negatief zou beïnvloeden", zei Wilco van Buuren, die toen de trainer was van het talent.

Lang hoeft de watervlugge aanvaller niet op een nieuwe club te wachten. In 2002 tekent hij een jeugdcontract bij het dan grote Arsenal, dat met Dennis Bergkamp en Thierry Henry destijds de beste spitsen van de wereld had. Via de hand van Arsène Wenger haalt Owusu-Abeyie het eerste. In Engeland klinkt er vrijwel alleen maar lof over het spel van de aanvaller. "Ik kan me niet herinneren dat ik bij het jeugdvoetbal zo heb genoten als van deze aanvaller. Ik heb nog nooit zo'n snelle en getructe voetballer als hem gezien", beweert Arsenal-fan Laurence Capel.

Slechte keuze nummer een

Tegen Rotterham United maakt de Ghanees in 2003 al op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor The Gunners. Een langdurig contract tekent hij niet veel later. In drie jaar tijd komt de linksbuiten tot 25 wedstrijden waarin hij een keer trefzeker was. Maar daarna slaat het noodlot toe. Er wordt gebeld vanuit Rusland, met Spartak Moskou aan de lijn. Of Owusu-Abeyie twee miljoen per jaar wil verdienen? Ja, dat wil hij en niet veel later zit hij in een privéjet richting Moskou.

"Dom", vond De Haan, en hij streepte de naam van de aanvaller zonder genade door van zijn lijst. De Ghanees zou onhandelbaar zijn geworden, iets wat hem zijn hele carrière zou achtervolgen. De aanvaller reageerde tegenover de Nederlandse pers met de woorden: "Wat Foppe denkt, boeit mij niet." Woorden die in de Bijlmer, waar hij opgroeide, als normaal worden ervaren maar in het moderne voetbal als doodsteek worden ontvangen.

Verhuur na verhuurperiode

In zijn eerste twee seizoenen komt hij weer in 25 wedstrijden tot slechts een doelpunt. Genoeg reden voor Spartak om hem te verhuren. Hij is in zijn tweede seizoen 'onhandelbaar' geworden, maar heeft nog een contract voor twee jaar. Eerst naar Spanje, waar hij bij Celta de Vigo prima speelt en vier goals maakt in twintig wedstrijden.

Quincy belooft beterschap bij terugkomst en Spartak neemt hem in genade aan. Een slechte keuze, bleek wanneer de Russen zich bedachten. Na acht wedstrijden wordt Owusu-Abeyie nog voor augustus verhuurd aan Birmingham City, waar hij veel speelt maar 'onhandelbaar' weg wordt gestuurd in de winterstop. Cardiff City, dat de aanvaller goed heeft zien voetballen denkt zijn kans te slaan, maar de Ghanees past zich niet aan aan het spel van de coach. Vijf invalbeurten zijn het gevolg.

In zijn laatste contractjaar in Rusland wordt de Ghanees uitgeleend aan het Engelse Portsmouth, dat dan nog uitkomt in de Premier League. In tien wedstrijden kan de Ghanees nooit meer het niveau bereiken wat hij ooit liet zien in de zomer van 2005. Dat heeft hij eigenlijk nooit meer gekund.

Weg uit Rusland

Gelukkig kan Owusu-Abeyie weg uit Rusland. Ondertussen heeft hij in 2007 zijn debuut gemaakt voor Ghana en is hij gewild op de transfermarkt door een goed optreden op de Afrika Cup van 2008. Dat hij niet meer in de kou wil spelen is duidelijk als hij kiest voor de zandbak van Al Sadd, in Qatar. Weer verdient hij miljoenen en weer wordt hij uitgeleend.

Bij Malaga, in de Primera Divìsion, speelt de Ghanees misschien wel het beste voetbal uit zijn carrière. Op het hoogste niveau van Spanje, lijkt de Ghanees met zijn geweldige dribbels het beste tot zijn recht te komen. 28 wedstrijden en drie goals rijker keert de speler, die inmiddels ook al zeventien interlands heeft gespeeld terug naar de zandbak, waar hij te horen krijgt dat Al Sadd al te veel buitenlanders heeft. Hij moet dus verkassen.

Griekenland?

De Griekse topclub Panathinaikos wil hem in de zomer van 2011 graag hebben. Ook hier is hij basisspeler en werd hij zelfs genomineerd voor speler van de maand in zijn eerste maand voor de Grieken. Toch lijkt ook hier het huwelijk stuk te lopen als de Ghanees eind 2013 op de bank wordt neergezet. Geruchten beweerde dat hij naar Premier League-club Blackpool wil verkassen. De transfer liep spaak en Owusu-Abeyie wordt uit de selectie gezet.

Na een jaar stilzitten vindt Quincy in Portugal een nieuwe club: Boavista FC. Nadat hij in elf wedstrijden een goal maakt wordt zijn dienstverband in februari 2015 vervroegd verbroken. Drie keer raden, ja: onhandelbaar.

Cambuur Leeuwarden of Heerenveen

Eind januari 2016 duikt de Ghanees uit het niets op bij de beloften van Cambuur Leeuwarden. Elf dagen later ziet hij alweer af van een return in het profvoetbal. Owusu-Abeyie vindt zichzelf niet fit genoeg. Een maand later keert hij fit genoeg terug in Friesland, maar wel bij de rivaal van Cambuur: sc Heerenveen, waar hij terugkeert bij Foppe de Haan. De man die hem eerder nog niet kon boeien.

29 jaar is Quincy Owusu-Abeyie. Hij heeft de hele wereld gezien en de hele wereld heeft hem ooit gezien. In een prachtig Oranje-shirt, in een prachtig Arsenal-shirt, maar van die voetballer is weinig meer over. Wat hij nog wel kan? Dat gaan we binnenkort zien.