De carrière van Tioté in foto's, plus de video van die ene goal
i

Getty

De carrière van Tioté in foto's, plus de video van die ene goal

admin • 23:31, 05-06-2017 / Laatste Update: 21:57, 12-12-2023

Het is nog moeilijk te beseffen dat Cheick Tioté er niet meer is. De Ivoriaanse strijder overleed maandag op 30-jarige leeftijd tijdens een training in China. Zijn hart heeft hem definitief in de steek gelaten. Een groot verlies voor de voetbalwereld.

Als jonge jongen werd Tioté door Anderlecht naar Europa gehaald. Veel speelde hij daar niet, maar hij was wel onderdeel van het team dat in 2005/06 en 2006/07 de Belgische titel en 2 keer de beker ('06 en '07) pakte. Veel foto's zijn er niet van de jonge Tioté uit die tijd, maar de volgende van december 2005 is typisch. Net wel, net geen tackle? Wie zal het weten. Waarschijnlijk wel.

Na een jaartje bij Roda JC in 2007/08, waar hij een favoriet van de fans werd en bijna de beker won, haalde FC Twente Tioté naar Enschede. In 2009/10 pakte hij daar de landstitel. De Ivoriaan was de motor van het elftal en het kampioenschap was dan zeker ook de zijne.

Het succes met Twente lokte grote clubs, zoals (toen) Newcastle United in 2010. Tioté was daar soms wat onbegrepen, omdat zijn Engels in het begin niet goed was. Ook had hij polygame relaties (google maar) en reed hij een tijdje rond met een neprijbewijs.

LEES OOK: In memoriam 'Cheick Tioté: gevormd in de Eredivisie, groot geworden in de Premier League'

Mentaliteit

Het maakte de fans geen bal uit. Tioté zei in 2012 in een interview: ,,We moeten elke tackle winnen. Als we op het veld moeten sterven om te winnen, dan doen we dat. Dat is wat we gaan doen om de wedstrijd te winnen." Zeker op een dag als maandag klinkt dat vervelend, maar het geeft aan dat het met de mentaliteit van Tioté meer dan goed zat. Niet zelden vertrok hij als allerlaatste van de training.

Eind 2014 in een fel duel met Andy Carroll, toen West Ham United

Veel scoren deed Tioté niet. De verdedigende middenvelder maakte voor Roda 2 goals, voor Twente 1 en ook voor Newcastle 1. Die goal, die ene goal die hij in 138 competitiewedstrijden maakte voor de Engelsen. De Magpies kwamen met 4-0 achter tegen Arsenal en Tioté was het klapstuk van een spectaculaire comeback: 4-4.

We'll never forget you, Cheick. ⚫️⚪️ pic.twitter.com/c8aO6EyW5w

— Newcastle United FC (@NUFC) 5 juni 2017

Door blessures en een tactloze Rafael Benitez, die hem vaak op de verkeerde positie neerzette, werd het de laatste jaren wat minder bij Newcastle. Vreugde kon Tioté gelukkig halen uit zijn interlandcarrière. In totaal speelde hij 55 interlands en in 2015 kwam de ultieme bekroning in de vorm van de eindzege in de Afrika Cup.

Met voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony

Begin februari 2017 besloot familieman Tioté om die grote financiële klapper te gaan maken. Niet bij 1 van de topclubs waar hij jaren aan gelinkt was, maar in China, bij Beijing Enterprises. Een zomer eerder zou hij al naar Galatasaray gaan. De Turkse topclub durfde het na de medische keuring echter niet aan met Tioté.

Voor de Chinezen speelde Tioté nog 11 wedstrijden, voordat hij maandag aan een hartaanval overleed. Op het veld, waar de geweldige prof met humor zich het meest thuis voelde.

'Cheicky' is er niet meer. Een echte strijder is veel te vroeg overleden.