De zelfmoord, het record en een EK-ticket

De zelfmoord, het record en een EK-ticket

Harry Nijland • 18:04, 27-11-2014 / Laatste Update: 09:27, 13-12-2023

Het is een vreemde tijd voor de voetballiefhebbers in Wales. Een periode van mixed emotions.

In de week nadat Wales een luid bejubeld punt pakte bij België en daardoor een goede kans heeft zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor het EK voetbal, staat het land stil bij een tragische gebeurtenis. Exact drie jaar geleden ging er een enorme schok door de voetbalwereld toen bekend werd dat Gary Speed op 42-jarige leeftijd zelfmoord had gepleegd.

De oud-voetballer van clubs als Everton, Leed United en Newcastle United was op dat moment bondscoach van zijn geboorteland Wales. De dood van Speed kwam onverwacht en het verdriet was groot. Er werd op gehint dat het niet om zelfmoord zou gaan, maar politieonderzoek sloot andere opties uit.

Met een nieuwe bondscoach gaat het Wales nu goed. Het land plaatste zich in een grijs verleden - 1958 - voor het WK. Op het EK was Wales nog nooit present.

Deze week was er ook nog het record van Ryan Giggs, die jarenlang met Speed in het nationale elftal van Wales speelde. Giggs had het record in handen van de speler met de meeste wedstrijden in de Champions League. Afgelopen dinsdag werd dat aantal van 151 duels geëvenaard door Barcelona-speler Xavi.