Deze spelers van Oranje staan op scherp tegen Turkije en moeten oppassen in de kwartfinale van het EK
Nederland juicht na zege op Roemenië. © Getty Images

Deze spelers van Oranje staan op scherp tegen Turkije en moeten oppassen in de kwartfinale van het EK

13:03, 03-07-2024

Nederland plaatste zich dinsdag voor de kwartfinales van het EK. Oranje moet daarin volle bak gaan om de laatste vier te bereiken, maar een aantal spelers moeten oppassen. Zij missen bij een gele kaart in de kwartfinale tegen Turkije de eventuele halve finale.

Het Nederlands elftal revancheerde zich voor de nederlaag tegen Oostenrijk in de groepsfase en was in München veel te sterk voor de Roemenen. Cody Gakpo maakte de eerste goal en Donyell Malen zorgde voor de andere twee doelpunten.

Spelers op scherp

Op het EK levert het pakken van twee gele kaarten een schorsing op. Dat betekent dat alle spelers die tot nu een keer geel hebben gekregen op scherp staan in de kwartfinale. Bij Nederland zijn dat er vier. Denzel Dumfries en Donyell Malen kregen tegen Roemenië hun eerste gele kaart van het toernooi. Joey Veerman en Jerdy Schouten kregen er al eentje in de groepsfase. Die waren trouwens allebei uiterst opmerkelijk.

Veerman kreeg in het openingsduel tegen Polen namelijk geel na een ingreep van de VAR. Dat terwijl die normaal helemaal niet mag ingrijpen bij een gele kaart. Dat was echter mogelijk doordat de scheidsrechter de kaart in eerste instantie uitdeelde aan Tijjani Reijnders. Veerman had echter de overtreding gemaakt en in het geval van persoonsverwisseling mag de videoscheidsrechter ingrijpen.

Schouten kreeg tegen Frankrijk wel meteen de gele kaart, maar die straf van scheidsrechter Anthony Taylor bleek in de herhaling erg zwaar. De middenvelder zou Antoine Griezmann vast hebben gehouden. De Fransman was echter zo slim om eerst zelf het shirt van Schouten beet te pakken en zich daarna te laten vallen. Dat was overigens niet de enige discutabele beslissing van de Engelse scheidsrechter, want hij keurde ook een goal af van Xavi Simons.

Later bleek dat ook Donyell Malen een gele kaart had ontvangen, na zijn tweede doelpunt tegen Roemenië. De scheidsrechter was van mening dat Malen provocerend juichte richting het publiek van de Roemenen.

Donyell Malen op scherp tegen Turkije na opmerkelijke gele kaart: 'Had het niet door'

3 juli 2024, 12:50

Bij het Nederlands elftal staan tegen Turkije in de kwartfinales vier spelers op scherp: Denzel Dumfries, Jerdy Schouten, Joey Veerman en Donyell Malen. Laatstgenoemde kreeg dinsdag een gele kaart tegen Roemenië na een van zijn goals, maar die is waarschijnlijk het halve land ontgaan. Ook de hoofdpersoon zelf had het niet helemaal in de gaten.

Wanneer worden de kaarten kwijtgescholden?

Het is de laatste keer dat de spelers moeten oppassen voor een gele kaart. De kaarten worden namelijk na de kwartfinales kwijtgescholden. Een gele kaart in de kwartfinale levert dus nog wel een schorsing op voor de halve finale.

De UEFA heeft voor dat moment gekozen om ervoor te zorgen dat er geen spelers de finale missen vanwege het pakken van twee gele kaarten. De enige manier waarop een speler de EK-finale kan missen is door een rode kaart (direct of twee keer geel) te krijgen in de halve finale.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.