'DFB betaalde FIFA miljoenen, maar geen omkoping'

'DFB betaalde FIFA miljoenen, maar geen omkoping'

admin • 16:38, 22-10-2015 / Laatste Update: 03:22, 13-12-2023

De Duitse voetbalbond DFB heeft donderdag toegegeven dat de bond in de aanloop naar de toewijzing van het WK voetbal van 2006, miljoenen heeft betaald aan de wereldvoetbalbond FIFA. Het zou gaan om een bedrag van 6,7 miljoen euro dat als voorwaarde werd betaald, zodat de DFB bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Geen stemmen gekocht

Wolfgang Niersbach, president van de DFB, ontkende dat de betaling een vorm van omkoping is. ,,Bij de toewijzing van het WK in 2006 is alles volgens de regels verlopen. Er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht'', aldus Niersbach. Hij reageerde daarmee op berichten in Duitse media, die meldden dat Duitsland het WK van negen jaar geleden door omkoping toegewezen heeft gekregen.

Adidas-baas

Niersbach verklaarde dat het bedrag niet door de DFB zelf is overgemaakt, maar dat de inmiddels overleden voormalige Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus de betaling aan de FIFA deed. Toen Duitsland de organisatie daadwerkelijk kreeg, heeft het organisatiecomité de miljoenen weer teruggeboekt. Dat deed het comité met een omweg via een account van de FIFA.

'Cultuurprogramma'

Het bedrag kwam uiteindelijk met de naam 'cultuurprogramma' terecht op de rekening van Louis-Dreyfus. ,,Ik wist niet dat de terugbetaling op die budget-post was geschreven'', zei Niersbach. Hij stak de hand ook in eigen boezem. ,,Ik heb overduidelijk verzuimd mijn collega's in het presidium vroegtijdig te informeren. Dat moet ik mezelf verwijten.''

Lees ook: Kans op genezing bij longkanker is klein

Lees ook: Waarom Johan Cruijff in 1991 stopte met roken

Lees ook: PSV-debutant Jordy de Wijs denkt dat hij tegen Gladbach heeft gespeeld (video)