DFB-voorzitter Niersbach treedt af

DFB-voorzitter Niersbach treedt af

admin • 18:49, 09-11-2015 / Laatste Update: 01:17, 13-12-2023

Wolfgang Niersbach is maandag opgestapt als voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB). Hij heeft besloten tot deze stap omdat hij zich ,,politiek verantwoordelijk voelt'' in de affaire die is ontstaan over de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland.

De 64-jarige Niersbach, een voormalig sportjournalist, kwam verder in het nauw door een conceptbrief uit november 2004, boven tafel gekregen door Der Spiegel, waaruit blijkt dat hij wel degelijk wist wat er met dat bedrag is gebeurd. De DFB-preses, destijds lid van het organisatiecomité, vertelde juist dat hij pas sinds afgelopen zomer op de hoogte was.

Doorzoeking

,,Ik ben tot de slotsom gekomen dat het tijd is mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen'', zei Niersbach na een bestuursvergadering van de DFB. Vorige week doorzocht de belastingdienst niet alleen het hoofdkwartier van de voetbalbond in Frankfurt maar ook de privéwoning van Niersbach in Dreieich. Tegen diens voorganger Theo Zwanziger en voormalig secretaris Horst R. Schmidt loopt een juridisch onderzoek op verdenking van belastingontduiking.

Veel is nog onduidelijk in de zaak. De geruchten dat het geld, gefourneerd door Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus, is gebruikt om stemmen te kopen voor het WK zijn hardnekkig. Volgens de DFB is er alleen betaald aan de FIFA als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Lees ook: Eindelijk weer een 9-darter op groot televisietoernooi (video)

Lees ook: Veltman kan wel lachen om spreekkoor: ‘Ludiek toch’

Lees ook: Snelste rode kaart ooit (video)