Het nieuws sloeg vrijdagochtend in als een bom: Ajax-keeper Andre Onana is door de UEFA voor EEN JAAR geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Ajax kwam direct met een verklaring van deze 'fout', maar wat is eigenlijk het middeltje waar Onana op betrapt is? En hoe werkt de doping? Hieronder een korte uitleg.
Volgens Ajax heeft Onana op een ochtend dat hij zich niet zo lekker voelde 'per ongeluk' Lasimac geslikt. 'Per ongeluk', omdat het een tabletje was die zijn vrouw voorgeschreven kreeg. De Kameroense doelman dacht dus volgens Ajax dat hij wat anders had geslikt. Lasimac staat ook wel bekend als furosemide.
Lees ook: Zo goed presteerde Andre Onana na het gebruik van dit middel
Zout in het lichaam
Dit is waar furosemide voor gebruikt wordt en wat het doet. Op de site drugs.com wordt uitgelegd dat het middel gebruikt wordt voor mensen bij wie het lichaam te veel zout vasthoudt. Het middel helpt dus het lichaam om het overtollige zout via de urine weg te voeren, in plaats van dat het in het lichaam blijft zitten. Volgens Ajax bevordert het de prestaties van het lichaam dus niet. Met andere woorden: Onana zou er geen voordelen mee hebben gehad.
Het verbergt andere dopingmiddelen
Maar waarom is het middel dan toch verboden? Furosemide staat namelijk ook bekend als een middel dat ándere dopingmiddelen verbergt. Vandaar dus dat alle alarmbellen bij de UEFA zijn afgegaan. Het helpt bijvoorbeeld ook tegen hoge bloeddruk. Te veel van het middel innemen kan tot definitieve gehoorschade leiden.
Officieel verboden
Het middel is dus door het antidopingagentschap WADA aangemerkt als doping. Omdat het er dus ook voor zorgt dat de gebruiker heel makkelijk kan plassen, zorgt het er daarmee ook voor dat andere dopingmiddelen sneller uit het lichaam verdwijnen en dus niet op te sporen zijn.
Andere sporters geschorst
Er zijn al eens eerder topsporters geschorst vanwege het gebruik van dat middel. In 2018 kreeg deze honkballer bijvoorbeeld een schorsing van 80 wedstrijden omdat het middel was gevonden in zijn lichaam.