Dit is Dennis Bergkamp: icoon van Arsenal en Oranje kreeg plots last van vliegangst en ging wereld over met memorabele goals
i

Dennis Bergkamp was een fenomeen bij Ajax, Arsenal en het Nederlands elftal © Getty Images, Instagram

Dit is Dennis Bergkamp: icoon van Arsenal en Oranje kreeg plots last van vliegangst en ging wereld over met memorabele goals

18:43, 21-01-2025

Hij gaat niet de geschiedenisboeken is als de meest succesvolle Nederlandse voetballer ooit, maar misschien wel als de meest stijlvolle. Dennis Bergkamp (55) betoverde jarenlang velden in binnen- en buitenland en wordt daardoor nog steeds op handen gedragen. Zelfs in 2025 werd hij samen met zijn gezin uitgebreid in het zonnetje gezet.

Dat Dennis Bergkamp een groot voetballer zou worden, stond eigenlijk bij zijn geboorte al vast. Als zoon van fanatieke voetbalfans werd hij vernoemd naar de in januari overleden Schotse voetballegende Denis Law. Op zijn twaalfde belandde Bergkamp bij Ajax, waar hij in 1987 zijn eerste prijs won: de Europacup II. Er zouden er nog vele volgen.

In 1993 verliet Bergkamp Amsterdam voor Milaan om voor Internazionale te spelen. Dat werd geen doorslaand succes. Hij kon niet zo goed wennen aan sommige zaken in het land en in de competitie. Twee jaar later verkaste hij naar Arsenal en daar ontpopte hij zich tot een legende.

Recordaankoop

Als toenmalig recordaankoop waren de verwachtingen hoog en Bergkamp maakte die volledig waar. Zijn collega in de aanval, Ian Wright, noemde hem de beste speler met wie hij mee op het veld stond. Thierry Henry zou hetzelfde zeggen en Robin van Persie keek af en toe vol ongeloof toe hoe onwaarschijnlijk technisch begaafd zijn landgenoot was.

Het standbeeld van Dennis Bergkamp bij het Emirates Stadium © Getty Images

Bijzondere award

Met The Gunners won hij drie keer de Premier League, vier keer de FA Cup en bereikte hij in zijn laatste seizoen de Champions League-finale. In januari 2025 kreeg hij van Engelse journalisten een bijzondere oeuvre-award vanwege 'uitzonderlijke verdiensten' voor de Engelse voetbalcompetitie. Jaren eerder werd er al een standbeeld van Bergkamp onthuld bij het Emirates Stadium. Tijdens het bijzondere gala was ook het gezin van Bergkamp aanwezig.

En dat neemt wat ruimte in beslag, want hij en zijn vrouw Henrita kregen vier kinderen. Met Yasmin, Estelle en Shaffron kwamen er drie dochters ter wereld, terwijl de familie Bergkamp ook nog een zoon mocht verwelkomen: Mitchel. Hij heeft het op bescheiden niveau ook tot het profvoetbal geschopt. Overigens is Mitchel niet de enige voetballer in de familie, want Estelle is samen met Girona-speler Donny van de Beek. Zij hebben zelfs al twee kinderen, waardoor Bergkamp ook een trotse opa is.

Uitgebreide interviews geeft de oud-voetballer zelden. Dat hij tijdens het gala door Engelse journalisten en voetbalsterren zo in het zonnetje werd gezet noemde hij dan ook 'not my cup of tea'. De Nederlandse journalist Auke Kok noemde hem ooit de Non-Speaking Dutchman, een verwijzing naar een van zij bijnamen: the Non-Flying Dutchman. Voor de herkomst van die bijzondere bijnaam moeten we terug naar het WK van 1994.

Vliegangst

Nederland haalde daar de kwartfinales, maar dat was niet het enige dat bleef hangen. Tijdens het toernooi in de Verenigde Staten kreeg Bergkamp voor het eerst last van vliegangst. "Ik begon te beven, ik voelde me niet goed en zag verschrikkelijk tegen de terugvlucht op", zo vertelde hij in zijn biografie. Een jaar later, in 1995, besloot hij om nooit meer het vliegtuig te nemen.

Iconische doelpunten voor Arsenal en Oranje

Het is een van de zaken waar Bergkamp altijd aan herinnerd zal blijven, net als een paar van zijn iconische doelpunten. In 1997 maakte hij in één wedstrijd voor Arsenal zo'n fraaie hattrick dat al zijn goals in de top-drie van de verkiezing Premier League-goal van de maand belandden. In 2002 maakte hij een kunstzinnige goal tegen Newcastle, met een magische pirouette, die door BBC-lezers werd verkozen tot mooiste goal uit de geschiedenis van de competitie.

En dan was er natuurlijk nog het iconische doelpunt op het WK van 1998 tegen Argentinië. Vlak voor tijd plukte Bergkamp een lange bal van Frank de Boor uit de lucht, kapte hij Roberto Ayala uit en kegelde hij met de buitenkant van de schoen de beslissende 2-1 in de kruising. Een doelpunt voor de eeuwigheid, al komt dat ook door het radio-commentaar van Jack van Gelder.

'Broedermoord' bij Ajax

Na zijn voetballoopbaan keerde hij terug bij Ajax, maar daar vertrok hij na een aantal succesvolle seizoenen als assistent-trainer met een vieze nasmaak. In 2017 werd hij ontslagen door oud-ploeggenoten Marc Overmars en Edwin van der Sar. Een pijnlijk moment voor Ajax en het icoon van Oranje en Arsenal. Er werd in de Nederlandse media zelfs gesproken van een 'broedermoord'.

'Dennis Bergkamp komt terug'

De jaren daarna streek Bergkamp als veldtrainer nog even neer bij Almere City, maar keerde nooit meer volledig terug in de spotlights. Al hintte zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in 2023 nog op een terugkeer. "Hij komt wel terug, daar ben ik van overtuigd."