Het nieuwsprogramma EenVandaag is zaterdag de mist ingegaan bij een item over racisme in het Nederlandse voetbal. 2 keer werd de bewering gedaan dat het vaak voorkomt dat zwarte voetballers bananenschillen naar zich gegooid krijgen.
Het item was gemaakt vanwege Ketikoti, de feestdag vanwege het afschaffen van de slavernij in 1873. Het programma interviewde kunstkenner Ricardo Burgzorg. Hij liet zien hoe zwarte mensen vroeger en nu in kinderboeken worden afgebeeld.
De vraag was: "Het feit dat zwarte voetballers nog steeds bananenschillen naar hun hoofd krijgen, komt dat hiervandaan?"
Feiten
Burgzorg had kennelijk allemaal voorbeelden in zijn hoofd van momenten waarop het banenenschillen regende in de Nederlandse stadions. Wij kennen die momenten niet. Ook AD-journalist Sjourd Mossou weet dat het helemaal al zeer lang niet gebeurt.
Hij tweet: "Bij 1Vandaag wordt in gesprek over racisme twee keer haast terloops gezegd dat in Nederland ‘voetballers bananenschillen naar hun hoofd krijgen’. Is dat deze eeuw in het Nederlandse profvoetbal ooit gebeurd? Er gaat genoeg mis, daar niet van, maar laten we bij de feiten blijven."
Bananenschillen
Ook aan Peggy Wijntuin, adviseur Nederlands koloniaal en slavernijverleden, werd gevraagd naar die link tussen karikaturen en de bananenschillen.
Haar antwoord: "Het zit nog in de hoofden van Nederland, in het DNA van Nederland. Dat merken vooral voetballers op het veld, wanneer er bananenschillen naar ze gegooid worden."