Feyenoord dient bekerhouder PSV zeldzame nederlaag toe
Feyenoord viert de goal van Quinten Timber / Pro Shots

Feyenoord dient bekerhouder PSV zeldzame nederlaag toe

22:00, 24-01-2024 / Laatste Update: 22:15, 24-01-2024

Feyenoord staat in de kwartfinales van de KNVB Beker. In eigen huis rekenden de Rotterdammers af met PSV, de koploper van de Eredivisie. Het was de derde ontmoeting dit seizoen tussen de beste twee teams van Nederland en opnieuw waren de verschillen klein, maar dit keer was Feyenoord de winnaar: 1-0.

Eerder dit seizoen won PSV in de competitie met 2-1 in Rotterdam en in de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd het 1-0 voor de Eindhovenaren. Driemaal scheepsrecht dus voor Feyenoord, dat verder bekert en zich meldt in de kwartfinales tegen AZ - opnieuw een thuiswedstrijd. En PSV verloor voor het eerst sinds 24 januari 2023 van een Nederlandse ploeg (toen 1-0 tegen FC Emmen).

Vuurwerk

De bekertopper begon met vuurwerk. Letterlijk en figuurlijk. Feyenoord-fans staken vuurwerk af en de thuisploeg nam die energie over. Na vroeg storen kreeg spits Santiago Giménez in de eerste minuut een kans, maar hij vond bekerkeeper Joël Drommel op zijn weg. Aan de andere kant kwam Justin Bijlow goed weg toen hij op het nippertje zijn verkeerde aanname voor de doellijn weghaalde.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, werd PSV de betere ploeg. Het team van Peter Bosz had meer de bal en kreeg ook de grootste kans via oud-Feyenoorder Guus Til: de middenvelder raakte met zijn hoofd de paal.

Wisselwerking met publiek

Tegen het half uur kreeg Feyenoord meer grip op de wedstrijd en dat resulteerde in een mogelijkheid voor Igor Paixão. Het publiek deed er een schepje bovenop en ging achter Feyenoord staan. Met succes. Quinten Timber was de aanval van een langlopende aanval en uit de draai schoot de middenvelder raak: 1-0.

Toch had het bij rust zomaar 1-1 kunnen staan. Til liep weg uit de rug van de Feyenoord-defensie en opnieuw kwam hij niet tot scoren. Bijlow voorkwam dat met een goede reflex. Dus stond Feyenoord op voorsprong bij rust.

PSV sterk na rust, en roep om penalty

Met een dubbele wissel (Mauro Júnior en Patrick van Aanholt erin voor Malik Tillman en André Ramalho) kwam PSV sterk uit de kleedkamer. Johan Bakayoko schoot op Bijlow en in de rebound raakte Til de kont van Dávid Hancko. Met de ingevallen Noa Lang kwam er bij PSV nog meer individuele kwaliteit in het veld.

De Oranje-international danste kort na zijn invalbeurt om Mats Wieffer heen, die hem neer leek te maaien. Lang schreeuwde om een penalty maar kreeg geel van scheidsrechter Dennis Higler. In de herhaling bleek dat Lang een punt had, alleen de VAR greep niet in: geen strafschop.

Slotoffensief PSV

Feyenoord kreeg ook kansjes, met name via corners. Zo was Wieffer een paar keer gevaarlijk en haalde Drommel een bal van Gernot Trauner van de lijn. Dus bleef het bij 1-0 en bracht Bosz ook nog eens Yorbe Vertessen en Ricardo Pepi. Toch kwamen er geen serieuze kansen. Feyenoord speelde vakkundig met de klok en dat zorgde voor de nodige opstootjes. Dat hielp Feyenoord, dat de voorsprong over de streep trok.

Dus gaan de Rotterdammers door in het bekertoernooi en treffen zij in de kwartfinale AZ. Ook zijn ze de eerste Nederlandse club in een jaar tijd die van PSV winnen.