FIFA-president Infantino wil transfermarkt flink aanpakken met nieuwe regels
i

Getty Images

FIFA-president Infantino wil transfermarkt flink aanpakken met nieuwe regels

admin • 14:40, 15-09-2018 / Laatste Update: 13:44, 07-01-2024

Toen Gianni Inantino werd gekozen tot president van de FIFA, sprak hij al over plannen om de transfermarkt aan te pakken. Volgens de Italiaan is deze miljardenindustrie niet transparant genoeg en is het tijd dat de regels worden aangescherpt.

De New York Times schrijft over mogelijke nieuwe regels die Infantino in wil voeren. "Het is duidelijk dat er vreemde dingen gebeuren op de transfermarkt. Het is tijd om de transferwereld open en eerlijker te maken." In 2017 werd bijvoorbeeld zo'n 500 miljoen dollar betaald aan spelersmakelaars bij transfers. "De focus op financiële winst voor makelaars, geeft hen de kans veel invloed te krijgen op spelers en clubs", zegt de FIFA daar over.

Wat zijn de plannen?

Een van de meest opvallende plannen gaat over de hoogte van de transfersommen. De FIFA denkt na over of het haalbaar is om voor spelers een maximum transferbedrag in te stellen. Dit moet ervoor zorgen dat clubs minder vaak onverantwoord grote aankopen doen. Ook wil hij tegengaan dat (vooral Spaanse) clubs hele hoge vertrekclausules in de contracten van spelers opnemen.

Ook het aantal spelers dat een club kan (ver)huren moet volgens de voetbalbond worden aangepakt. Zo wil de bond het probleem aanpakken dat een club als Chelsea eindeloos veel spelers koopt om die vervolgens bij verschillende clubs te verhuren zodat ze later kunnen worden doorverkocht met winst.