Dean Gorré is afgelopen week ontslagen als bondscoach van Suriname. Dat zorgde voor protestacties in Paramaribo. Niemand leek het eens te zijn met de keuze van de Surinaamse Voetbalbond. Vrijdag reageerde Gorré op zijn vertrek: "Ik maak me geen zorgen om mezelf, maar wel om het Surinaamse voetbal."
Met Gorré als bondscoach deed Suriname knappe dingen. Zo plaatste Natio zich voor de Gold Cup, met amateurspelers. Ook kreeg Gorré het (met de technische staf) voor elkaar om er een spelerspaspoort doorheen te krijgen bij de Surinaamse regering. Zo konden spelers als Ridgeciano Haps en Sean Klaiber ook voor Natio uitkomen.
De hype rondom het voetbalelftal werd onder Gorré groter en groter, in Suriname én in Nederland. De Gold Cup-wedstrijden van Natio werden zelfs uitgezonden op Ziggo Sport. Maar toch werd de bondscoach afgelopen week op straat gezet. Waarom?
Bondscoach Dean Gorré. Tekst loopt door onder foto.
Geld
Volgens een korte reactie van de SVB heeft het te maken met een profcompetitie die ze in Suriname op willen zetten en daarnaast ging het ook over salaris: waarom een bondscoach betalen als er voorlopig geen wedstrijden worden gespeeld? Niet alleen de bondscoach, maar de complete technische staf is op straat gezet.
Botsen met bestuur
Er zijn nog 2 incidenten geweest, maar het is niet duidelijk of de SVB die als redenen heeft gezien om Gorré te ontslaan. Zo is de spelersgroep bij de Gold Cup een keer massaal opgestaan en weggelopen toen 2 bestuursleden de eetzaal van het hotel binnen kwamen lopen. Reden daarvoor was dat Claidel Kohinor van het bestuur niet naar de Verenigde Staten mocht komen. De keeper had eerst corona, maar werd later negatief getest. Uiteindelijk mocht hij - door protesten van Gorré en de selectie - wél komen.
Het andere incident: de spelersraad wilde wegens dat 1e incident een gesprek aanvragen met het bestuur. Dat werd geweigerd, omdat de spelers dan misschien corona konden oplopen. Een logische reden, maar die bestuursleden stapten vervolgens de spelersbus in. De spelers hebben toen aangegeven dat die bestuursleden zo de bubbel zouden verbreken. Toen moesten de desbetreffende heren de bus weer verlaten.
Hulp uit alle hoeken
Vlekkeloos ging het allemaal niet op de Gold Cup, zoveel is duidelijk. Maar dat dit tot het ontslag van Gorré heeft geleid, is hoogstopvallend te noemen. Mede dankzij Gorré kreeg het Surinaamse elftal hulp uit alle hoeken om iets op te bouwen. Verschillende bekende Surinamers hier in Nederland schonken geld om tripjes van Natio te financieren. Tripjes, een hotel, maar ook kleding voor de spelers. Ook die spelers reageerden - vol schok - op het vertrek van Gorré.
Selectie niet eens met ontslag
De selectie stuurde een persbericht naar buiten: "De hele selectie staat pal achter trainer Gorré."
Dat niet alleen, ook geeft de selectie aan dat zij alles geven, ondanks matige omstandigheden. Geen goede hotels, slecht eten in die hotels, kleding die niet goed zit, geen communicatie met het bestuur en geen gevoel van steun van het bestuur.
Veel voor weinig
Gorré vraagt zich af wie Suriname nu verder kan en gaat helpen. De oud-bondscoach heeft zich sinds 2018 een slag in de rondte gewerkt en iedereen enthousiast gekregen om werk te leveren voor het Surinaams elftal. Het lijkt erop alsof SVB onderschat wie ervoor heeft gezorgd dat Natio staat waar het nu staat. Op de persconferentie gaf Gorré aan: "Met dit bestuur zal ik niet meer samenwerken, maar ik zal nooit nee zeggen tegen Suriname."
Protesten in Suriname wegens het ontslag van Gorré: