'Hoe Feyenoord achter zijn hooligans blijft staan': BOOS en NRC deden jaar lang onderzoek naar Rotterdamse club
i

Een onbekende supporter van Feyenoord ter illustratie, rechts Tim Hofman van BOOS © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

'Hoe Feyenoord achter zijn hooligans blijft staan': BOOS en NRC deden jaar lang onderzoek naar Rotterdamse club

16:28, 28-11-2024 / Laatste Update: 17:01, 28-11-2024

Tim Hofman van BOOS en NRC hebben een jaar lang onderzoek gedaan naar Feyenoord en de supporters. De conclusie: 'Geweld, antisemitisme en homofobie: hoe Feyenoord achter zijn hooligans blijft staan.'

"Feyenoord heeft al jaren problemen met de eigen harde kern", stellen BOOS en NRC. "Uit het onderzoek blijkt dat de club hooligans faciliteert die betrokken zijn bij antisemitische, homofobe uitingen en doodsbedreigingen." Er zouden innige banden zijn tussen veroordeelde Feyenoord-supporters en medewerkers van de club, waaronder meerdere stafleden en een speler van het eerste elftal. Die speler blijkt later in de video keeper Justin Bijlow te zijn.

De Roze Kameraden

Een van de supporters die aan het woord komt, is Paul van Dorst. Hij is de oprichter van De Roze Kameraden, een vereniging voor de lhbtqia+-supporters. Van Dorst werd jarenlang ernstig bedreigd.

"Ze hebben uiteindelijk doodsbedreigingen gedaan", zegt Van Dorst tegen Hofman. "Ze hebben geprobeerd een brandbom te plaatsen bij mijn gym." Zo stond er op een muur: 'Kankerflikkers niet welkom bij Feyenoord.' De 'druppel' was bij de finale van de Conference League, in Tirana. Daar werden spandoeken getoond met teksten als: "Hitler onze vorst, vergas Paul van Dorst." En ook de voormalig burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, werd hard aangepakt.

'Interessante' rol van Feyenoord

Een ander voorbeeld is Rick. Hij was scheidsrechter bij een toernooitje in De Kuip, tussen supporters van Feyenoord. Daar werd hij in de laatste wedstrijd tegen het hoofd (net boven z'n slaap) geslagen door leden van de Rotterdam Radicals. Het slachtoffer zou door een medewerker van de afdeling Supporterszaken van Feyenoord zijn gevraagd "om de kwestie buiten justitie om te regelen".

Steven Berghuis

Ook Steven Berghuis werd aangekaart. Hij maakte de veelbesproken overstap van Feyenoord naar Ajax. Na die overstap werd hij als Jood op een muur afgebeeld met graffiti, in een blauwwit gestreept pak uit de Tweede Wereldoorlog en met een Jodenster. De maker daarvan werd opgepakt.

Vooraf werd al duidelijk dat het in de uitzending over verschillende supportersgroepen van Feyenoord zou gaan. Dat verklapte de club zelf in het statement dat het donderdagochtend naar buiten bracht. De Rotterdammers mochten de video namelijk niet van te voren zien en waren bang voor een eenzijdig beeld.

Alles over de Eredivisie

Check hier het laatste nieuws over de Eredivisie, bekijk ook het aankomende programma, de stand en de eerdere uitslagen en via onze speciale clubpagina's ben je altijd snel op de hoogte van de ontwikkelingen bij jouw favoriete club.